Jeżeli nosisz się z zamiarem zakupu solidnej dużej patelni lub rondla, ten post jest dla Ciebie.

***

WYNIKI KONKURSU:

Konkursowych odpowiedzi jest kilkadziesiąt, a nagroda tylko jedna… Wybór nie był łatwy, ale dokonać go było trzeba – patelnię otrzymuje Jagoda, autorka komentarza dodanego 26 marca 2015 r. Gratulacje! Nagrodę wyśle e-gustus.pl.

***

Polski dystrybutor marki WOLLegustus.pl – uraczył mnie dwoma produktami serii WOLL SAPHIR LITE: garnkiem i głęboką patelnią.

Dziś słowo o patelni, która jest nie tylko przedmiotem poniższej recenzji, ale też konkursu, o którym więcej w dalszej części wpisu.

Woll 1_02

Stan faktyczny jest taki: z głębokiej patelni korzystam przez okrągły rok, kilka razy w tygodniu. Do gotowania, duszenia, smażenia. To jedno z tych akcesoriów, bez których nie wyobrażam sobie kucharzenia. Tostery, wolnowary, szybkowary, patelnie dedykowane naleśnikom czy plackom, maszynki do gotowania jajek czy jogurtownice to – z mojego punktu widzenia – często fajne, ale jednak tylko mniej lub bardziej przydatne gadżety. A konkretnych rozmiarów, solidny, stabilny rondel musi w kuchni być.

Do tej pory używałem głębokiej patelni znanego wszystkim skandynawskiego producenta. Ten produkt służy mi już dekadę. To naczynia duże, ciężkie, solidne, o wysokich ściankach, bardzo wygodne w użytkowaniu. Moja patelnia marki F. do dziś sprawdza się świetnie, duszone / smażone potrawy nie przywierają do dna, a naczynie – mimo częstego wykorzystywania w kuchni, wciąż wygląda nieźle (ZOBACZ).

Jak na tym tle wypadła patelnia WOLL serii Saphir Lite?

Zarówno z punktu widzenia ceny (głębokie patelnie obydwu marek kosztują ok. 400-500 zł), jak i komfortu oraz jakości użytkowania – bardzo podobnie, by nie powiedzieć – tak samo.

Po 3-tygodniowym użytkowaniu rondla WOLL…

(Przepis na krewetki z szafranową komosą ryżową i ananasemCZYTAJ)

Komosa krewetki szafran L_02

…i przyrządzeniu w nim kilku szybkich duszonych potraw, mogę stwierdzić, że:

1. Patelnia jest solidna i ciężka, co zapewnia jej stabilność na płycie grzewczej, dobrze wyważona oraz po prostu ładna,

2. Ma grube dno (ok. 1 cm) i ścianki, dzięki czemu świetnie rozprowadza ciepło,

3. Stanowi komplet z równie solidną pokrywą z hartowanego i polerowanego żaroodpornego szkła, która służy do energooszczędnego  gotowania/pieczenia w temp. do 250 °C,

4. Nadaje się do użytkowania na wszystkich typach płyt grzewczych,

5. Świetnie sprawdza się zwłaszcza do dań jednogarnkowych (sam najczęściej używam tego rodzaju patelni w ten właśnie sposób),

6. Prezentuje się atrakcyjnie, moim zdaniem zdecydowanie lepiej niż większość podobnych produktów dostępnych na rynku (ale z niższej kategorii cenowej): szczególnie przypadły mi do gustu równe (nie pochyłe) i umiarkowanie wysokie (nieco niższe niż w patelniach wspomnianej wyżej konkurencyjnej marki) ścianki boczne i ładne szafirowe wybarwienie; potrawa w rondlu wygląda na tyle dobrze i apetycznie, że spokojnie można zaserwować ją na stół bezpośrednio w naczyniu,

7. Jest bardzo dobrze i starannie wyprofilowana, szeroka (28 cm średnicy), wysoka (7 cm) i pojemna (3,5 litra),

8. Za sprawą bardzo dobrej jakości powłoki (diamentowa ceramika i nanokompozyt w technologii NON-STICK) nic do patelni nie przywiera, nawet przy smażeniu na niewielkiej ilości tłuszczu albo bez niego.

Podsumowując, patelnia WOLL to naczynie wygodne i przyjemne w użytkowaniu, które cieszy oko oraz – co również nie bez znaczenia – bardzo łatwo się czyści. Nawet jeśli po gotowaniu zostawisz patelnię na płycie na kilka godzin, wystarczy ją zwilżyć i wyczyścić miękką szmatką, z detergentem albo bez.

Od wielu lat, znacznie dłużej niż istnieje FiK;-) byłem wierny skandynawskiej marce, ale teraz pozbyłem się z kuchni wielkiego woka, który wywędrował na półkę do piwnicy, by zrobić miejsce dla nowych akcesoriów zza Odry. Skandynawia i Niemcy stoją w kuchni rondel w rondel;-)

Po kilku tygodniach jestem zdania, że produkty WOLL mają sporo do zaoferowania i są warte swojej ceny. Wydaje się, że to zakup na lata. Co powiem za 10 lat, zobaczymy.

Parametry: szerokość – 28 cm, wysokość – 7 cm, pojemność – 3,5 litra.

***

Co nabywcom oferuje producent?

25-letnią gwarancję na dno oraz 2-letnią gwarancję na pozostałe elementy patelni, w tym powłoki i uchwyty

Trwałość i żywotność przez lata – dzięki powłoce z ceramiki diamentowej naczynia są wyjątkowo odporne na zarysowania i ścieranie

Oszczędność dzięki optymalnej dystrybucji ciepła, co przekłada się na ograniczenie zużycia energii do gotowania i pieczenia

Lity uchwyt i oprawa uchwytu montowana w technologii zatopionego mosiądzu

Brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach

Szczegóły na temat procesu wytwarzania naczyń WOLL znajdziesz TUTAJ

KONKURS:

Na koniec, pora na konkurs, w którym nagrodą jest TAKA PATELNIA WOLL SAPHIR LITE

PATELNIA KONKURS

Konkurs trwa od 16 do 26 marca br. By wziąć w nim udział, w komentarzu pod tym postem napisz, co dobrego przyrządzisz, jeśli wygrasz patelnię. Uprzedzając ewentualne pytania: potrawa nie musi być bezglutenowa;-)

Spośród wszystkich dodanych odpowiedzi wybierzemy jedną, której autor(ka) otrzyma patelnię. Nagrodę wysyła www.egustus.pl

Dodając komentarz pod wpisem na blogu, nie przejmuj się komunikatem o spamie. Żaden komentarz nie zginie i po zaaprobowaniu przeze mnie zostanie opublikowany na stronie. Jedna osoba może dodać jeden wpis.

Nazwisko laureata opublikujemy na blogu w terminie do 30 marca do końca dnia.

Dobrej zabawy!

Komosa krewetki szafran L_06