• 20 surowych krewetek (użyłem mrożonych)
  • kawałek imbiru długości palca
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka zataru
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
  • spory pęczek kolendry
  • pieprz
  • 100 g białej komosy ryżowej
  • szczypta szafranu
  • ok 1/4 ananasa
  • 1 limonka
  • olej do smażenia

Krewetki z szafranową komosą ryżową i ananasem.

Świetny przepis na aromatyczne krewetki z szafranową komosą ryżową i świeżym ananasem.

To prosty przepis, który wymaga tylko paru chwil na przygotowanie poszczególnych składników. Później wystarczy dosłownie kilka minut i potrawa jest gotowa.

Komosa ryżowa (czyli quinoa) doskonale komponuje się z owocami morza, a dodatek szafranu nadaje jej pięknego złotego koloru, do którego pasuje ananas, odpowiedzialny za słodką nutę w tym przepisie. Ostrość zapewnia z kolei dodatek chili, imbiru i pieprzu.

Uważaj, by nie przesmażyć krewetek – wystarczy im chwila na patelni.

Używam tu też bardzo fajnej przyprawy – zatar to mieszanka sumaku, sezamu, tymianku i oregano.

Komosa krewetki szafran L_07

PRZEPIS:

1. Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj wraz ze szczyptą szafranu. Komosę gotuj w proporcji 1 część komosy na 2 części wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (ok. 12 minut).

2. Obierz krewetki ze skorupek (i ewentualnie usuń główki), usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu. Krewetki przełóż do miski.

3. Przekrój wzdłuż papryczki chilli, usuń pestki, posiekaj i dodaj do krewetek. Do krewetek dodaj również sos sojowy, łyżkę oleju, zatar, pieprz, starty na tarce i obrany ze skórki kawałek imbiru, starty na tarce czosnek oraz posiekane łodyżki kolendry. Wymieszaj i odstaw – ZOBACZ.

4. Obierz ananasa ze skóry: odetnij górną część z liśćmi oraz spód, ułóż ananasa pionowo, a następnie nożem oddziel skórę od miąższu. Obranego ananasa przekrój wzdłuż na pół. Połówkę ananasa pokrój wzdłuż na kolejne części, usuń twardy środek i pokrój miąższ na kawałki.

5. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć krewetki wraz z dodatkami. Smaż krótko, mieszając, aż krewetki zmienią kolor na różowy, dodaj ananas i komosę ryżową. Wymieszaj i przez chwilę podgrzewaj całość.

6. Zdejmij patelnię z ognia, wlej sok z limonki, dodaj grubo posiekaną resztę pęczka kolendry, wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Komosa krewetki szafran L_05

Komosa krewetki szafran L_03