- 1 spora wędzona makrela
- 250 g pomidorków koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
- 100 g amarantusa
- 3 pory
- 2 łodygi selera naciowego (najlepiej cieńsze ze środkowej części)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany (22%)
- trochę świeżego tymianku
- garść listków bazylii
- sól, pieprz
Zapiekanka rybna z warzywami i amarantusem.
Znakomita zapiekanka, która łączy w sobie jedne z moich ulubionych składników – pory oraz wędzoną rybę.
Mało które warzywo przechodzi pod wpływem obróbki cieplnej tak magiczną przemianę jak por.
Niespecjalnie smaczny na surowo (moim zdaniem), uduszony staje się miękki, słodki i przepyszny. Dzięki temu doskonale sprawdza się między innymi w zapiekankach albo na przykład po prostu uduszony na patelni, niekoniecznie z dodatkiem śmietany.
Właśnie por oraz wędzona ryba są głównymi bohaterami tego przepisu. Użyłem tutaj wyrazistej w smaku, tłustszej makreli, dzięki czemu jej świetnym, intensywnym aromatem przesiąkła cała zapiekanka. W razie potrzeby możesz użyć oczywiście innego gatunku ryby, takiego, który odpowiada Ci najbardziej.
Pomidorki dodają potrawie koloru, dlatego najlepiej wykorzystać tu np. czerwone i żółte.
A amarantus? Nie jest tu najważniejszy. Niewielka ilość (100 g) amarantusa raczej ginie pośród pozostałych składników, ale w moim przekonaniu dobrze się tu sprawdza. A poza tym całkiem ciekawie wygląda – jak ikra, co dobrze komponuje się z rybną zapiekanką. Jeśli wolisz, amarantus możesz zastąpić np. kaszą jaglaną.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Ugotuj amarantus w osolonej wodzie (ok. 15 minut). Ugotowany przelej zimną wodą, odcedź dokładnie i przełóż do dużej miski.
3. Posiekane pory (wcześniej usuń z porów brzydkie zielone liście i dokładnie umyj) i czosnek oraz posiekany na niewielkie kawałki seler naciowy duś wraz ze szczyptą soli w głębokim rondlu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną dopraw je pieprzem, dodaj śmietanę i trochę wody. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą i powstanie sos (nie musi być go dużo).
4. W tym czasie usuń skórę i ości (starannie!) z ryby i dodaj mięso do miski z amarantusem. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz grubo posiekane liście bazylii i natkę selera naciowego.
5. Przełóż do miski pory i całość dokładnie wymieszaj.
6. Natłuść (masłem lub oliwą) naczynie do zapiekania, przełóż do niego zawartość miski i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
Smacznego!
Pyszna i zdrowa!
Fajne
Pyszności, makrela wędzona to moja ulubiona ryba :)
Zrobię to!
Uwielbiam zapiekanki :D
Amarantus jest specyficzny, ale może dzięki tej zapiekance dam się przekonać ;)
Wow, pyszny pomysł
Zapiekanki nigdy nie odmawiam. A ta wybitnie do mnie przemawia.
Zapiekanka to posiłek idealny, zwłaszcza w zimniejszy czas, ak jak teraz
Hmm… pyszności. Makrela jest pyszną rybą.
Złoty przepis!
Pory, moje zimowe szparażki:) U mnie zawsze lubią gałkę muszkatołową, sprawdzę, jak do muszkatu ma się wędzona makrela.
Zrobione! „bałam” się tej makreli, ale por uwielbiam i wyszła Rewelacja. Zamieniłam amarantus na jaglaną i śmietanę na jogurt owczy grecki. Pysznie. Dzięki.
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało:-) pozdrawiam
Pyszna, por generalnie nie jest moim ulubionym warzywem, ale tu smakuje bardzo dobrze
Pierwszy raz jadłam amarantus, całkiem dobry