- 4 cukinie
- 100 g ryżu basmati
- 4-5 szalotek
- ok. 400 ml bulionu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- ok. 120 g sera kefalotyri (lub twardego żółtego sera, np. ementalera)
- sól, pieprz
- ostra mielona papryka
- trochę świeżego tymianku
- trochę pietruszki do dekoracji
Zapiekanka z cukinii. Lekka i przepyszna, idealna na lato.
Zapiekanka z cukinii
To nieprzyzwoicie pyszna i delikatna zapiekanka z cukinii, która właściwie przygotowuje się sama.
Wymaga niewielu przygotowań; używamy do niej nawet prawie surowego ryżu. Kluczem do sukcesu są odpowiednio cienkie plasterki cukinii. Ja kroję ją, używając szerokiego noża do sera, który doskonale nadaje się do tego celu. Cienkie plasterki cukinii ugotują się idealnie, a dodatkowej kremowości przyda potrawie jogurt oraz ser. Przepis zaczerpnąłem z książki Jamie Olivera „Kulinarne wyprawy Jamiego”, trochę go zmieniając i zmniejszając wielkość porcji. Moim zdaniem, to jedno z najsmaczniejszych dań z cukinii. Polecam!
Zapiekanka z cukinii – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Posiekaj szalotki, pokrój cukinię w cienkie plasterki. Najlepiej użyj do tego celu noża do sera.
- W głębokiej patelni podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie.
- W tym czasie na sicie przepłucz ryż (mieszając) pod bieżącą wodą.
- Dodaj na patelnię cukinię i ryż, wymieszaj i wlej gorący bulion. Gotuj około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj jogurt i większość sera świeżo startego na tarce, dopraw solą, pieprzem i papryką.
- Natłuść naczynie do zapiekania i przełóż do niego zawartość patelni, równomiernie rozkładając składniki. Większość ryżu powinna znaleźć się pod cukinią, tak by odpowiednio się ugotował.
- Posyp całość świeżym tymiankiem i resztą startego sera.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut (ja używam górnej grzałki przez 20 minut, a następnie górnej i dolnej grzałki – przez kolejne 20 minut). W tym czasie ryż idealnie się ugotuje i wchłonie cały płyn.
- Porcje na talerzach posyp odrobiną grubo posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!
wygląda zacnie i pewnie jest pyszna, dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad
Czy zamiast męczyć się nożem można zetrzeć na tarce (tak jak ogórki na mizerię)?
Mozna sprobowac. Moze wyjda tak samo ladne, a moze nie ;-)
Rewelacyjny pomysł, uwielbiam cukinię pod każdą postacią więc na pewno wypróbuję.
Czy jakieś rozdwojenie jaźni? Kolejny przepis w którym używana jest forma męska i żeńska: „przygotowuje sama”? Jakaś mistyfikacja?
Przy lekturze wskazana jest koncentracja. Napisałem, że „zapiekanka przygotowuje się sama”. Póki co, w języku polskim zapiekanka jest rzeczownikiem rodzaju żeńskiego. Btw, podaj pls inne, skoro piszesz o „kolejnym”. Stres walentynkowy czy inny powód tak marnego samopoczucia, że aż musisz czepiać się na siłę? ;-)
Pozdrawiam
szczerze nie spodziewałam się takiego efektu po tak prostym i niby oczywistym daniu. Wszystko razem komponuje się idealnie. Dzięki za przepis Faceci :)
Super, cieszę się, ze smakowało:-)
Pyyyysszznnnaaaa!!!!
Zamiast sera twardego uzylam Fete z koziego mleka
Polecam, dzieki za super przepis!!
Jestem ciekawa jakim cudem to danie zalicza się jednocześnie do kategorii „sery” i „wegańskie”? Chyba że ser i jogurt były sojowe…
Zalicza się cudem pomyłki. Dzięki za czujność. Soi nie jem co do zasady. Raz na 10 lat zdarzy się jedno tofu, pozdrawiam
Świetny przepis na prosty i tani obiad dla rodziny, polecam
Upiekłam, pyszny przepis nie tylko na lato
magiczna, przepyszna, cudowna, uwielbiam :)
Dodalam jeszcze ser prowansalski, wedzony posmak naprawde super!
:-) super!