Żółty ser, słodkie wino i czekolada.
Dziś będzie krótko i na temat. Winno-serowy Zotter to bardzo udana kompozycja. Wino, choć zgodnie z etykietą nie ma go zbyt wiele (3%), zdecydowanie dominuje, zarówno w aromacie (mocny), jak i w smaku (łagodniejszy, ale wciąż z przyjemną winną nutą). Jeśli rozpakowaną i pokrojoną czekoladę odstawicie na pewien czas np. do barku, wypełni go przyjemny, intensywny, słodkawy zapach alkoholu wymieszanego z kakaowym aromatem, któremu trudno się oprzeć.
W przekroju widać cienką (i kruchą) polewę z mlecznej czekolady oraz dwie, wyraźnie zaznaczone, warstwy miękkiego i bardzo smacznego nadzienia. Jasna część wypełniająca czekoladę ma charakterystyczną, jakby gąbczastą fakturę. Ciemniejsza jest z kolei bardziej kremowa i jedwabista. Pralinkowy środek kryje w sobie dodatkową niespodziankę – chrupkie kawałki kontrastujące z delikatnym nadzieniem to (chyba) cząstki winogron i rodzynek. Dodano ich raczej niewiele, ale i tak dają fajny efekt.
Czy i jak wpływa na smak dodatek żółtego sera? Tabliczka ma lekko słonawy posmak, tu i tam pojawia się coś na kształt słonych „przebłysków”, które, choć dają się zauważyć, nie są jednak zbyt mocno podkreślone (a nie zaszkodziłoby, gdyby były). Przyprawy, tj. wanilia, cynamon, pieprz, chilli i anyż, rozprowadzone są dość nierównomiernie, przez co poszczególne akcenty wyczuwalne są w różnych kęsach. Dzięki temu, mamy tu pewien element zaskoczenia – każdy kawałek jest inny, nigdy nie wiadomo, kto na co trafi ;-)
Podsumowując, bardzo smaczna mleczna czekolada o nieco intrygującym składzie; dość słodka, ale dobrze wyważona. Warto!
Ocena: 87/100
Skład: masa kakaowa, surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, syrop fruktozowo-glukozowy, wino Muskat-Ottonel (3%), żółty ser (3%), winogrona, masło, orzech włoski, rodzynki, odtłuszczony jogurt w proszku, jabłkowy ocet balsamiczny, serwatka w proszku, koncentrat cytrynowy, jodowana sól, proszek sojowy, lecytyna sojowa, wanilia, cynamon, pieprz, chilli, anyż. Zawartość kakao w czekoladzie: min. 50%. Zawartość alkoholu poniżej 2%. Może zawierać śladowe ilości różnych rodzajów orzechów i sezamu.
Produkt organiczny & fairtrade
Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Sekrety Czekolady
Cena: ok. 17 zł
Waga: 70 g
Opakowanie: papierowa obwoluta, a wewnątrz „złotko”
LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!
intryguje mnie niesamowicie – łączyłam już cheddar z najróżniejszymi dodatkami słodko-słonymi (np. masło orzechowe), dlatego wydaje mi się, że jest idealna
Bardzo ciekawa propozycja :) Czytałam akurat Twój dzisiejszy wpis, ale ta wersja czekolady zdecydowanie bardziej do mnie przemawia. Koniecznie muszę spróbować.