• CIASTO
  • 250 g mąki pszennej (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • SOS i pozostałe składniki:
  • puszka pomidorów (400 g)
  • ząbek czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • kilka filecików anchois
  • sól, pieprz
  • dwie łyżki kaparów
  • 1 papryczka chilli
  • 1 kula mozzarelli (125 g)

Dobra, domowa pizza z łatwością przebija pizzo-podobne wynalazki, serwowane w różnego rodzaju przybytkach.

Znajomi Włosi, często podróżujący po Europie, nazywają je nieco prześmiewczo ‚pozza’ i mają sporo racji. Dotąd nie przygotowywałem pizzy zbyt często, a jeśli już – korzystałem z gotowego ciasta. Dlaczego? Dlatego, że jeśli tylko mogę, unikam zabawy z samodzielnym wyrabianiem ciasta; warto się jednak przemóc, bo efekty mogą okazać się znakomite.

Można wykorzystać tu również automat do chleba, który wyrobi za nas naprawdę dobre ciasto. Unikajcie przeładowywania pizzy nadmiarem składników, ponieważ jej istota opiera się (tylko i aż) na dobrym cieście i sosie.

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba*.

2. W międzyczasie przygotujcie sos. W głębokiej patelni podsmażcie pokrojony w plasterki czosnek, a kiedy zacznie się rumienić, dodajcie pomidory z puszki wraz z sokiem, pół pęczka bazylii, fileciki anchois, sól i pieprz. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, rozgniatając pomidory łyżką.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

5. Przełóżcie placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstawcie na 15 minut.

6. Każdy placek posmarujcie połową sosu, porozkładajcie na nich kapary, posiekane chilli oraz listki bazylii. Na wierzchu rozłóżcie kawałki mozzarelli.

7. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej grzałki i włączam dolną na ostatnie 3 minuty pieczenia. Jeśli chcecie uzyskać bardziej podpieczone, kruche ciasto, włączcie wcześniej dolną grzałkę.

Przed:

W piecu:

Po:

Smacznego!

*wypiekacz Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319); użyliśmy TEJ mąki.