Orzechowe crescendo.

Zotter dla łotra to czekoladowa klasyka w świetnym wydaniu.

Na etykiecie uroczy stwór, dzięki któremu od razu wiedziałem, że to czekolada stworzona dla mnie (!), w środku natomiast mieszanka drobno zmielonych, prażonych orzechów laskowych oraz grubo siekanych migdałów i orzechów włoskich, zamknięta w delikatnej polewie z ciemnej czekolady.

Jednolite, miękkie i kremowe nadzienie pełne jest orzechów, a jego orzechowo-słodki (kolejność nieprzypadkowa) smak przełamują zdecydowane, słone nuty. Gdzieniegdzie wyczuwalne są nawet całkiem spore kryształki soli.

Hojny dodatek orzechowych kawałków (jest ich naprawdę sporo – stanowią 30% składu), zarówno tych większych, jak i całkiem drobnych, nadaje czekoladzie wyjątkowej, fajnej chrupkości, która świetnie kontrastuje z gładkim, delikatnym wypełnieniem. Od razu da się zauważyć, że dodane do czekolady bakalie to nie orzechy i migdały w wersji saute. Tak kruche i chrupiące są dlatego, że zostały uprażone, a ich inny, jakby delikatnie słony posmak może sugerować, że prażono je z dodatkiem gruboziarnistej soli, która przydała całości dodatkowego charakteru. Migdały i orzechy wypełniają każdy kawałek czekolady, trafia się na nie w każdym kęsie, a wyczuwalna po ich rozgryzieniu oleistość dodatkowo wzmacnia wrażenie kremowości nadzienia.

Czekolada z orzechami to jedno z najstarszych, klasycznych zestawień. Sięgając po sprawdzoną od lat recepturę, Zotter wiedział, że nie odkrywa Ameryki ani nie wymyśla prochu, ale przecież nie o to tu chodzi. Rzecz w tym, by coś, co znają wszyscy (lub prawie wszyscy), podać tak, żeby mimo wszystko zwrócić na siebie – czy raczej na swój produkt – uwagę. Wypakowana orzechami po brzegi czekolada dla łotra jest wyśmienita – urzeka prostotą smakowej kompozycji (po co kombinować, skoro orzechy w czekoladzie dają tak genialny efekt?), jest słodka, ale nie za słodka, miękka i chrupiąca zarazem. Być może nie zachwyci poszukiwaczy innowacyjnych zestawień (czekolada i orzechy to przecież nie rewolucja), ale każdy, kto przynajmniej lubi, albo tak jak ja, uwielbia, klasyczną czekoladę z orzechami, powinien sprawdzić, jak dobrze taka właśnie tabliczka wypada w wersji made by Zotter. Dla mnie – MUST HAVE (& EAT)!

Ocena: 94/100

Skład: surowy cukier trzcinowy, masa kakaowa, orzechy laskowe (20%), masło kakaowe, pełne mleko w proszku, migdały (5%), orzechy włoskie (5%), masło, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyna sojowa, sól, wanilia, cynamon.

Zawartość kakao w czekoladzie: min. 60%. Może zawierać śladowe ilości różnych rodzajów orzechów i sezamu.

Produkt organiczny & fairtrade

Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Sekrety Czekolady
Cena: ok. 17 zł
Waga: 70 g
Opakowanie: papierowa obwoluta, a wewnątrz „złotko”