Jak smakuje gorzki Zotter z austriackim winem Umathum Blaufrankisch o łagodnych nutach wiśni i truskawek, oraz rodzynkami marynowanymi w winie?

Doskonale!

Etykieta Umathum, jak na możliwości i skłonności Zottera, należy tym razem do tych bardziej umiarkowanych – białe tło, stonowane barwy, a do tego szkicowy zarys katedralnych, a może pałacowych wież.

Aromat to delikatny zapach wytrawnego kakao i wyraźnie winne, owocowe nuty. Pokrywa z cienkiej i kruchej warstwy aromatycznej gorzkiej czekolady skrywa delikatny, urzekająco kremowy ganache o kuszącym, wyraźnie winnym posmaku. W jedwabistym nadzieniu wyczuwalne są gdzieniegdzie małe kawałki miękkich, lekko ciągnących się rodzynek.

To, co wyróżnia tę tabliczkę na tle innych, to świetnie zaznaczony i autentyczny smak czerwonego wina. W każdym kawałku wyczuwalny jest niezwykle przyjemny winno-alkoholowy posmak. Zotterowi udało się odwzorować zdecydowany, mocny smak wina, i to w najlepszym wydaniu. Ani przez moment nie ma się wrażenia, że to trudny do przełknięcia syntetyk albo że czekolada smakuje sztucznie. Słodycz wyważona została idealnie – tabliczka jest odpowiednio wytrawna, a owocowe winne nuty koncentrują uwagę, pozostając na pierwszym planie. Krucha zewnętrzna warstwa czekolady dobrze kontrastuje z delikatnym i jedwabiście gładkim wypełnieniem, a fajną, kremową konsystencję dodatkowo podkreślają dodane kawałki rodzynek, które nadają całości nieco innej faktury.

Josef Zotter – tworząc Umathum – pokazał, co potrafi. Jego czekolady podszyte alkoholem to, co do zasady, klasa sama w sobie, a opisywaną tu niedawno Zotter Scotch Whisky najlepiej potraktować chyba jak wypadek przy pracy albo niechlubny wyjątek, który tylko potwierdza pozytywną regułę ;-)

Podsumowując, Zotter Umathum to świetna czekolada z winem. Może to nawet najlepsza winna czekolada, jakiej mieliśmy przyjemność próbować. Zasługuje na uwagę tym bardziej, że tak trudno o naprawdę smaczną, winną tabliczkę, a o rozczarowanie w tej kategorii jest zaskakująco łatwo.

Rekomendacja: KUPUJ! ;-)

Ocena: 95/100

Skład: masa kakaowa, surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, Umathum – Blaufrankisch (czerwone wino – 10%), rodzynki (5%), syrop fruktozowo-glukozowy, pełnotłuste mleko w proszku, masło, grappa, sól, wanilia. Zawartość kakao w czekoladzie min. 70%.  Zawartość alkoholu powyżej 2%. Może zawierać śladowe ilości różnych rodzajów orzechów, sezamu i soi.

Produkt organiczny & fairtrade

Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Umpa – Lumpa
Cena: ok. 14 zł
Waga: 70 g
Opakowanie: papierowa obwoluta, a wewnątrz „złotko”

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!