• 400 g mąki
  • łyżeczka kardamonu
  • 185 g mleka
  • 4 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • sól
  • 100 g cukru muscovado
  • 25 g masła (plus dodatkowa porcja do pieczenia)
  • odrobina cukru palmowego do posypania
  • maliny

Do przygotowania tych słodkich bułek zainspirował mnie przepis Jamie Olivera, który piekł je (w Szwecji) z dodatkiem jagód.

Tutaj zmniejszyłem proporcje, a tym samym ilość gotowych bułek, dodałem cukier muscovado (można zastąpić go zwykłym cukrem), dzięki któremu bułki nabrały ciemniejszej barwy oraz użyłem mrożonych malin. Gotowe bułki są bardzo smaczne i naprawdę sycące.

PRZEPIS:

1. Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, ale nie gorące, i rozpuść w nim drożdże.

2. Usuń łuski z kardamonu i utrzyj nasiona w moździerzu. Możesz użyć też mielonego kardamonu.

3. W misce ubij jajko ze szczyptą soli, dodaj cukier oraz – cały czas mieszając rózgą pozostałe składniki – kardamon, roztopione masło, połowę mąki i mleko z drożdżami. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj drugą część mąki.

4. W wyniku mieszania kleiste ciasto zacznie się formować. Zbierz je dłońmi w kulę, przykryj miskę folią spożywczą oraz szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, podczas której ciasto zwiększy swoją objętość.

5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a na papierze – w odpowiednich odstępach – rozłóż cztery małe kawałki masła.

6. Na posypanej mąką stolnicy rozpłaszcz rękami ciasto, nadając mu mniej więcej kwadratowy kształt i wyłóż na wierzch maliny (zostaw trochę malin na później).

7. Załóż każdy róg ciasta do środka i dalej zawijaj brzegi, wciskając maliny w ciasto. Nie przejmuj się bałaganem, który powstanie. Ciasto będzie kleiste, więc w razie potrzeby podsypuj je mąką.

8. Podziel ciasto nożem na cztery części. Każdy kawałek rozciągnij, tworząc coś na kształt wałka z ciasta (lepkie ciasto będzie ociekać sokiem z malin, więc nie będą to idealne wałki, ale tym się nie przejmuj) i zwiń je z grubsza w ślimaka, tworząc zaczątek bułki.

9. Tak uformowane bułki połóż na blasze – każdą na kawałku masła. Na środku każdej bułki zrób wgłębienie i dołóż jeszcze porcję malin. Posyp bułki odrobiną cukru, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.

10. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

11. Piecz bułki ok. 25 minut (środkowa półka piekarnika, 10 minut grzanie od góry i dołu, a następnie 15 minut tylko grzanie od góry). Upieczone bułki powinny być lekko przyrumienione i chrupiące.

 

Smacznego!