Druga tabliczka z serii Labooko, tj. najbardziej klasycznych czekolad Zottera. Tym razem w wydaniu 80% kakao.

Zotter Labooko 80% to tabliczka wytwarzana z ziaren kakaowca Criollo (Peru), której składniki konszowane są ok. 20 godzin.

Osiemdziesiątka Labooko to czekolada pod każdym względem wyważona niemal idealnie (niemal wstawiam tu jako ‚furtkę’ na tzw. wszelki wypadek). Aromat – kuszący, intensywny, z nutą korzennych (?) przypraw, bardzo przyjemny. Konsystencja – jedwabiście gładka, delikatna, aksamitna. Smak – taninowy, znakomity. Pierwsze wrażenie to nienatarczywa, umiarkowana kakaowa goryczka i bardzo delikatny kwaskowaty posmak. Z każdym kolejnym kęsem smak Labooko nabiera głębi, zyskuje kolejne wymiary – wyczuwalne stają się nuty przypraw i owoców. Zamiast opisywać, lepiej się delektować. Elegancka czekolada dla jednostek z klasą. Świetna.

Ocena: 97/100

Produkt organiczny & fairtrade

Waga: 2 x 35 g
Opakowanie – 2 tabliczki w pozłacanym papierze i kartonowej obwolucie

Skład: masa kakaowa, surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, sól jodowana. Zawartość kakao: 80%
Producent: Zotter Schokoladen Manufaktur GmbH (Austria)
Gdzie kupić: Sekrety Czekolady
Cena: 17 zł

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni