- kilka ziemniaków (ok. 600 g)
- puszka pomidorów (400 g)
- kawałek wędzonego łososia (ok. 250 g)
- 2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- 2 małe marchewki
- gałązka rozmarynu lub siekany suszony rozmaryn
- sól, pieprz
- pimenton (wędzona papryka)
- ocet balsamiczny
- trochę natki pietruszki do dekoracji
Patatas bravas to klasyczna hiszpańska przekąska, składająca się, co do zasady, z dwu składników – ziemniaków i sosu pomidorowego.
Tym razem postanowiłem przygotować patatas bravas jako danie obiadowe, dlatego dodałem trochę wędzonego łososia, który doskonale komponuje się z ziemniakami. Danie jest nie tylko całkiem sycące, ale też po prostu pyszne.
1. Ziemniaki obierzcie ze skóry (nie trzeba tego robić, gdy są młode albo kiedy mają ładną, cienką skórkę) i ugotujcie w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie, nie mogą się jednak rozpadać. Ważne, by wszystkie ziemniaki były podobnej wielkości (inaczej ugotują się w różnym czasie), dlatego w razie potrzeby większe sztuki przekrójcie na pół.
2. Odcedźcie ziemniaki i zaczekajcie, aż przestygną.
3. W międzyczasie przygotujcie sos. Posiekajcie czosnek, cebulę, chilli i pokrójcie drobno marchewkę, a następnie podsmażcie warzywa na patelni ok. 5-7 minut, aż zmiękną.
4. Dodajcie pomidory, posiekane listki rozmarynu, pieprz, sól, wędzoną paprykę i trochę octu balsamicznego, doprowadźcie wszystko do wrzenia i duście ok. 15-20 minut.
5. W tym czasie, pokrójcie ziemniaki na ćwiartki lub mniejsze kawałki i na dużej patelni podsmażcie je na oliwie, do momentu, aż ładnie zrumienią się z każdej strony.
6. Odetnijcie skórę z kawałka łososia i pokrójcie go w średniej wielkości kostkę.
7. Usmażone ziemniaki odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
8. Do gotowego sosu dodajcie nieco posiekanej natki pietruszki i zmiksujcie go w blenderze.
9. Przełóżcie ziemniaki do dużego, płaskiego naczynia, dodajcie łososia, polejcie sosem i wymieszajcie. Całość posypcie pietruszką. Pycha!
Ciekawa propozycja
wydaje się bardzo apetyczne. chyba spróbuje zrobić sam :)
Polecam :-) Zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia (posiłek był późny), ale samo danie jest proste w przygotowaniu i naprawdę smaczne.