• kilka ziemniaków (ok. 600 g)
  • puszka pomidorów (400 g)
  • kawałek wędzonego łososia (ok. 250 g)
  • 2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • 2 małe marchewki
  • gałązka rozmarynu lub siekany suszony rozmaryn
  • sól, pieprz
  • pimenton (wędzona papryka)
  • ocet balsamiczny
  • trochę natki pietruszki do dekoracji

Patatas bravas to klasyczna hiszpańska przekąska, składająca się, co do zasady, z dwu składników – ziemniaków i sosu pomidorowego.

Tym razem postanowiłem przygotować patatas bravas jako danie obiadowe, dlatego dodałem trochę wędzonego łososia, który doskonale komponuje się z ziemniakami. Danie jest nie tylko całkiem sycące, ale też po prostu pyszne.

1. Ziemniaki obierzcie ze skóry (nie trzeba tego robić, gdy są młode albo kiedy mają ładną, cienką skórkę) i ugotujcie w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie, nie mogą się jednak rozpadać. Ważne, by wszystkie ziemniaki były podobnej wielkości (inaczej ugotują się w różnym czasie), dlatego w razie potrzeby większe sztuki przekrójcie na pół.

2. Odcedźcie ziemniaki i zaczekajcie, aż przestygną.

3. W międzyczasie przygotujcie sos. Posiekajcie czosnek, cebulę, chilli i pokrójcie drobno marchewkę, a następnie podsmażcie warzywa na patelni ok. 5-7 minut, aż zmiękną.

4. Dodajcie pomidory, posiekane listki rozmarynu, pieprz, sól, wędzoną paprykę i trochę octu balsamicznego, doprowadźcie wszystko do wrzenia i duście ok. 15-20 minut.

5. W tym czasie, pokrójcie ziemniaki na ćwiartki lub mniejsze kawałki i na dużej patelni podsmażcie je na oliwie, do momentu, aż ładnie zrumienią się z każdej strony.

6. Odetnijcie skórę z kawałka łososia i pokrójcie go w średniej wielkości kostkę.

7. Usmażone ziemniaki odsączcie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

8. Do gotowego sosu dodajcie nieco posiekanej natki pietruszki i zmiksujcie go w blenderze.

9. Przełóżcie ziemniaki do dużego, płaskiego naczynia, dodajcie łososia, polejcie sosem i wymieszajcie. Całość posypcie pietruszką. Pycha!