• ok. 400 ml dobrego sosu pomidorowego
  • puszka pomidorów (400 g)
  • ok. 100 g świeżego szpinaku baby
  • 2-3 purpurowe marchewki
  • 2-3 zwykłe marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g makaronu typu gnocchi (muszelki; tu: gnocchi Sorenti)
  • natka pietruszki
  • śmietana Robico 18%
  • pieprz, sól

Opisana tu zupa to dobry pomysł na wykorzystanie zapasów marchewki. Dzięki użyciu marchwi purpurowej, danie nabrało wyjątkowej, głębokiej barwy.

1. Marchewki obierzcie ze skóry przy pomocy obieraczki do warzyw, i pokrójcie na plasterki. Grubsze marchewki przed poszatkowaniem przekrójcie wzdłuż.

2. Duście marchew na głębokiej patelni przez ok. 10 minut; w międzyczasie dodajcie zmiażdżony (płaską stroną noża) i drobno posiekany czosnek.

3. Przełóżcie marchewki do garnka, dodajcie sos pomidorowy i pomidory z puszki, napełnijcie wodą puszkę i wlejcie wodę do zupy. W razie potrzeby, dodajcie jeszcze pół puszki wody. Następnie dodajcie sól i pieprz.

4. Zagotujcie zupę, zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut.

5. W tym czasie ugotujcie makaron w osolonej wodzie.

6. Dodajcie do zupy opłukany szpinak i gotujcie, aż zmniejszy objętość.

7. Makaron przełóżcie do głębokich talerzy. Nalejcie porcje zupy. Danie udekorujcie smugami śmietany i posiekaną natką pietruszki.