• DYNIA:
  • 1 dynia hokkaido
  • s贸l, pieprz
  • 1/2 艂y偶eczki kolendry (mielonej lub zmia偶d偶onej w mo藕dzierzu)
  • 1/2 艂y偶eczki mielonej ostrej papryki lub pimentonu
  • troch臋 suszonego rozmarynu lub tymianku
  • oliwa extra vergine
  • ZUPA:
  • 1 p臋czek broku艂u ga艂膮zkowego
  • ok. 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • ok. 200 g jarmu偶u
  • 1 du偶a kapusta pok choi
  • 5-6 ma艂ych cukinek lub 1-2 wi臋ksze
  • 6 kwiat贸w cukinii
  • 1 por
  • 2 z膮bki czosnku
  • kilka ga艂膮zek majeranku
  • s贸l, pieprz
  • 1 艂y偶eczka gorczycy
  • 1/2 艂y偶eczki owoc贸w fenku艂u
  • ostra mielona papryka
  • olej do sma偶enia
  • woda

Zupa w pieczonej dyni.

Nie, nie ma b艂臋du 馃檪 To przepis na zup臋 nie z dyni, a w dyni.

Zapewne wielu z Was mia艂o kiedy艣 okazj臋 pr贸bowa膰 zupy podawanej w oldschoolowo-prza艣no-biesiadny spos贸b: w chlebie. Swego czasu by艂 to 偶elazny punkt programu (nie wiem, czy wci膮偶 tak jest) ka偶dej szanuj膮cej si臋 wsp贸艂czesnej karczmy czy gospody, kt贸re serwowa艂y w ten – uchodz膮cy za tradycyjny – spos贸b swoje 偶urki czy kwa艣nice. Ja mam inn膮 (bezglutenow膮) propozycj臋 – podaj zup臋 w dyni.

To bardzo proste, a hokkaido nadaje si臋 do tego celu idealnie. Mo偶na j膮 szybko upiec, a p贸藕niej zje艣膰 w ca艂o艣ci, wraz z idealnie mi臋kk膮 sk贸rk膮. Takie naturalne warzywne naczynie jest szczelne, nie przecieka, a co najwa偶niejsze 鈥 doskonale smakuje! Mo偶e nie mie艣ci w sobie zbyt wiele zupy za jednym podej艣ciem, ale zawsze mo偶na przecie偶 na艂o偶y膰 sobie kolejn膮 porcj臋 馃檪

W dyni mo偶esz poda膰 zup臋 w艂a艣ciwie dowolnego typu, tak偶e jedn膮 z tych, na kt贸re przepis znajdziesz w blogowym archiwum, w sekcji ZUPY.

Dzi艣 polecam now膮 warzywn膮 zup臋 z jarmu偶em, broku艂em ga艂膮zkowym i fasolk膮 szparagow膮 – ca艂o艣膰 w mocno zielonej tonacji. Jest g臋sta, po偶ywna, z g贸rk膮 – we w艂oskim stylu.

Nie wahaj si臋 zast膮pi膰 warzyw, kt贸rych nie masz pod r臋k膮 albo nie lubisz – innymi (np. broku艂 ga艂膮zkowy 鈥 zwyk艂ym broku艂em). Pami臋taj tylko, by warzywa ugotowa膰, a nie rozgotowa膰. Ot, ca艂a filozofia.

Uwaga: Dyniowe naczynia warto ustabilizowa膰, wstawiaj膮c je np. do ma艂ych misek lub bulion贸wek o szerokim p艂askim dnie.

zupa-w-dyni-l_01

zupa-w-dyni-l_04

zupa-w-dyni-l_06

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przekr贸j wyszorowan膮 wcze艣niej hokkaido na p贸艂 i 艂y偶k膮 usu艅 gniazda nasienne. Skrop po艂贸wki oliw膮, d艂o艅mi rozsmaruj j膮 po powierzchni dyniowej sk贸rki. Wn臋trze dyni obsyp przyprawami.
  3. U艂贸偶 dynie na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut (ZOBACZ).
  4. Usu艅 twardsze ko艅c贸wki broku艂u, grubsze ga艂膮zki przekr贸j na p贸艂. Do garnka wrzu膰 broku艂y i fasolk臋. Wlej wod臋. Zupa powinna by膰 g臋sta, wi臋c wlej wody tylko tyle, ile trzeba by przykry艂a wszystkie warzywa, kt贸re trafi膮 do zupy.
  5. Zagotuj wod臋. Dopraw zup臋 sol膮, pieprzem, roztart膮 gorczyc膮, fenku艂em i papryk膮. Dodaj listki majeranku i gotuj broku艂y oraz fasolk臋 przez ok. 10-12 minut.
  6. Na nat艂uszczonej patelni przesma偶 posiekany w plasterki czosnek i posiekany por, a偶 zmi臋kn膮. Prze艂贸偶 do zupy. Dodaj posiekan膮 w plasterki cukini臋 (je艣li dysponujesz ma艂ymi sztukami), a wi臋ksze cukinie przekr贸j wzd艂u偶 na 膰wiartki, usu艅 gniazdo nasienne i posiekaj.
  7. Na pi臋膰 minut przed ko艅cem gotowania zupy dodaj listki jarmu偶u (wcze艣niej usu艅 艂odygi) oraz grubo pokrojony pak choi.
  8. Odetnij doln膮 cz臋艣膰 kwiatu cukinii wraz ze s艂upkiem, porwij kwiat na 3-4 mniejsze kawa艂ki i dodaj na sam koniec do zupy – ju偶 po zdj臋ciu jej z ognia.
  9. Spr贸buj, czy wszystkie warzywa zmi臋k艂y, w razie potrzeby dopraw zup臋.
  10. Podawaj w po艂贸wkach upieczonej dyni, a reszt臋 postaw na stole w wazie lub innym wi臋kszym naczyniu, tak by ka偶dy m贸g艂 dola膰 sobie zupy w razie potrzeby.

zupa-w-dyni-l_05

zupa-w-dyni-l_07

zupa-w-dyni-l_08

zupa-w-dyni-l_02

zupa-w-dyni-l_03