Zupa z cydru i calvadosu – doskonały francuski deser.
Lubię przywozić z podróży pomysły na takie wspaniałości! I później odtwarzać je w domowym zaciszu, by podrzucać Wam przepisy, których ani się nie wymyśli, ani nie znajdzie w żadnej mądrej książce. Bo przecież nic tak nie kształci, nie rozwija i nie uszczęśliwia jak wożenie tyłka tu i tam. Za jedzeniem, przez jedzenie i dla jedzenia też.
Zupa z cydru i calvadosu. Taki opis w restauracyjnym menu mówi sam za siebie. Nie trzeba wiedzieć, co się za tym kryje. Na pierwszy rzut oka widać, że to coś bardzo fajnego. I że warto zamówić :-)
Zupa z cydru i calvadosu była jednym z deserów, podawanych w małej prowansalskiej rodzinnej restauracji Claudine et Chantal w Sisteron. Z miejsca wzbudziła nasze zainteresowanie, wiadomo :P A gdy wreszcie trafiła na stół, okazała się hojnie zaprawiona kwaśną śmietaną i podana z małymi kawałkami jabłek w cynamonie (ZOBACZ). Koncepcja, składniki i smak – wszystko w tym deserze sprawiło, że chciałem powtórzyć ten genialny pomysł w domu.
Nie znam przepisu, z którego korzysta ekipa Claudine et Chantal, więc poniżej przedstawiam moją wersję deseru. Skoro to francuska receptura z użyciem francuskich klasyków, czyli cydru i calvadosu, do zupy dodałem także francuski creme fraiche i moją ulubioną tonkę, którą we Francji kupić chyba najłatwiej. Jeżeli nie masz tonki, możesz ją pominąć i poprzestać na cynamonie i gałce muszkatołowej albo ewentualnie zastąpić tonkę wanilią.
Podczas gotowania trochę cydru odparowuje, a zupa nabiera intensywności. Wyraźnie wyczuwalny smak jabłek i cydru idealnie zgrywa się ze smakiem creme fraiche. Miód i calvados dodatkowo przełamują ten zestaw i podbijają całość. Tradycyjnie, używam tu gęstego jak krem miodu mniszkowego, dlatego do dosłodzenia zupy spokojnie wystarcza jedna kopiasta łyżka. Jeżeli używasz płynnego miodu, możesz dodać 2-3 łyżki.
Zupa z cydru i calvadosu najlepiej smakuje przestudzona (jako chłodnik). Odstawiona do ostygnięcia lekko gęstnieje.
Zupa z cydru i calvadosu – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 500 ml francuskiego wytrawnego cydru
- 100 ml calvadosu
- 200 g creme fraiche ok. 40% (lub zwykłej gęstej śmietany)
- 1 duże lub 2 małe jabłka (tu: Empire)
- 2 łyżki gęstego miodu
- duża szczypta mielonego cynamonu
- trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
- trochę świeżo startej lub utłuczonej w moździerzu tonki (albo wanilii)
- trochę masła
Zupa z cydru i calvadosu – PRZEPIS:
- Cydr oraz 50 ml calvadosu przelej do małego garnka. Dodaj łyżkę miodu i doprowadź do wrzenia.
- Zdejmij zupę z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj rózgą. Postaw z powrotem na ogniu i gotuj, co jakiś czas mieszając, przez ok. 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia na 15 minut.
- W tym czasie obierz jabłko ze skórki i pokrój na niewielkie kawałki.
- W rondlu roztop trochę masła. Dodaj kawałki jabłka i łyżkę miodu. Podduś przez chwilę, mieszając, a następnie wlej 50 ml calvadosu.
- Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową i tonkę (lub wanilię zamiast tonki). Duś, od czasu do czasu mieszając, aż płyn zredukuje się i zgęstnieje, a jabłka zmiękną.
- Zupę podaj z porcją jabłek – przestudzoną, jako chłodnik. Cieszy bardzo, bardzo! ;-)
Zdecydowanie jest to wyjątkowy przepis i prawdopodobnie jeszcze bardziej oryginalny smak. Samo przygotowanie nie wydaje się szczególnie trudne, może jedynym problemem byłoby skompletowanie dobrej jakości składników. :)
Przygotowanie jest łatwe, a jakość składników – jak zawsze – ma decydujące znaczenie:-)