Pieczona owsianka słodzona mango.

Pieczona owsianka z dodatkiem cydru lub perry, słodzona gęstym musem z mango, ma fajny chlebowy aromat, który pojawia się zawsze, gdy mąkę z owsa połączy się z fermentowanym sokiem z jabłek czy gruszek. Owsianka pachnie jak chleb, wygląda jak ciasto, kroi się w zgrabne kawałki, zachowuje świeżość przez co najmniej trzy dni i ma świetny skład. To węglowodanowe śniadanie idealne, które tradycyjną gotowaną owsiankę przebija po stokroć. Pieczona owsianka jest poręczna i mobilna, możesz zabrać ją ze sobą nawet w podróż czy do pracy, a jej gotowany odpowiednik nie jest nawet w połowie tak uniwersalny.

Mimo kilku dodanych mango owsianka nie jest zbyt słodka, dlatego jeżeli wolisz mocno słodkie smaki, możesz dodać do niej świeże daktyle lub gotową podać z miodem. Upiecz ją dziś wieczorem, a szykowanie śniadania przez kolejne trzy dni będziesz mieć z głowy. Wystarczy tylko dobra kawa i można jeść!

Pieczona owsianka słodzona mango

Pieczona owsianka słodzona mango

Pieczona owsianka słodzona mango

Pieczona owsianka słodzona mango – SKŁADNIKI na 10-12 porcji:

Owsianka

  • 300 g bezglutenowych płatków owsianych
  • 550 ml cydru lub perry Sadowski
  • 3 dojrzałe mango
  • 1 gruszka
  • 150 g nerkowców lub innych orzechów (w całości)
  • 250 g makucha* z nerkowców lub innych orzechów (albo mielonych orzechów)
  • 100 g berberysu (albo rodzynek lub innych suszonych owoców)
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego + olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki sproszkowanego korzenia macy (opcjonalnie – mam, więc zużywam)
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • łyżeczka pieprzu voatsiperifery (lub innego)
  • szczypta soli roztartej w moździerzu

*makuch to wiórki po tłoczeniu oleju w domowej prasie do oleju

Pieczona owsianka słodzona mango – PRZEPIS:

  1. Mango i gruszkę obierz ze skórki, usuń (odpowiednio) pestkę i gniazdo nasienne, po czym w blenderze molekularnym Zyle Led II zmiksuj miąższ na gładki krem.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki wraz z przyprawami, po czym dodaj olej kokosowy, perry lub cydr oraz zmiksowane owoce. Wymieszaj, najlepiej dłońmi i odstaw miskę na pół godziny, by płatki wchłonęły płyny i napęczniały.
  4. W tym czasie natłuść formę do pieczenia olejem kokosowym, po czym przełóż owsiankę do brytfanki i piecz ok. 30-35 minut.
  5. Gdy owsianka ładnie się zetnie i zarumieni, a jej ranty zaczną odchodzić od ścianek naczynia wyjmij ją z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  6. Podawaj od razu albo na zimno. Fajne dodatki to m.in. kwaśne owoce (np. maliny, porzeczki), ricotta, gęsty jogurt, konfitura, sos z owoców, etc. Duże ilości czarnej kawy są więcej niż wskazane, takie śniadanie jest bardzo sycące.
  7. Owsiankę możesz przechowywać do 4 dni.

Szeroki wybór blenderów (nie tylko molekularnych) w wyjątkowych cenach znajdziesz tutaj. Blender Ronic Zyle Led II jest obecnie przeceniony o ponad 1000 zł!

Pieczona owsianka słodzona mango

Pieczona owsianka słodzona mango

Pieczona owsianka słodzona mango

Pieczona owsianka słodzona mango

Pieczona owsianka słodzona mango

Pieczona owsianka słodzona mango

Pieczona owsianka słodzona mango