Czereśnie w occie winnym.
Czereśnie (lub wiśnie) w occie winnym – łatwe, szybkie, pyszne. Dodatek do serów, mięs, fondue, raclette (a zalewa octowa – do sałatek).
Czereśnie w occie winnym – SKŁADNIKI na ok. 4-5 małych słoików:
- kilogram dojrzałych czereśni (lub wiśni)
- 300 ml octu z czerwonego wina
- 300 ml wody
- 100 g cukru kokosowego (lub innego, którego używasz)
- ziarenko tonki (opcjonalnie) albo laska cynamonu
- kilka kulek pieprzu
- 10 goździków
- szczypta różowej soli himalajskiej, roztartej w moździerzu
Czereśnie w occie winnym – PRZEPIS:
- Owoce umyj i wypestkuj. Możesz też zamarynować czereśnie/wiśnie w całości, z pestkami.
- Przygotuj umyte i wyparzone w piekarniku słoiki wraz z zakrętkami – pamiętaj, że powinny być w idealnym stanie, bez uszkodzeń (słoiki z obitymi pokrywkami nie nadają się do przetworów). Ja robię tak: rozgrzewam piekarnik do 120 stopni C i wstawiam umyte słoiki wraz z odkręconymi zakrętkami. Słoiki i zakrętki mogą być mokre, w piekarniku i tak idealnie wyschną. Piecz ok. 15 minut.
- Wypełnij słoiki czereśniami
- Przygotuj zalewę: wlej do garnka wodę, dodaj cukier i przyprawy (takie jak w przepisie albo według własnego uznania), doprowadź do wrzenia. Mieszaj, dopóki cukier całkiem się nie rozpuści. Następnie dodaj ocet, znów zagotuj i po 3 minutach zestaw z ognia. Przyprawy możesz w zalewie zostawić albo usunąć (ja odcedzam).
- Gorącą zalewą od razu zalej naszykowane wcześniej czereśnie w słoikach, po czym zakręć słoiki.
- Choć zalewa z octu i cukru jest niezłym konserwantem, owoce w occie trzeba zapasteryzować, dzięki czemu postoją w spiżarce nawet kilka lat. Możesz zrobić to po swojemu albo tak jak ja. Polecam wariant w piekarniku, moim zdaniem jest najwygodniejszy: wstaw gotowe zakręcone słoiki na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C. Zapasteryzowane słoiki wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gotowe!
- Odstaw słoiki w ciemne miejsce na co najmniej dwa miesiące.
- W ten sam sposób możesz zamarynować m.in. mirabelki i węgierki.