Kaiserschmarrn z likierem kawowym.
Kaiserschmarrn, czyli puszysty omlet cesarski, z likierem kawowym Kahlúa (zamiast mleka i cukru), orzechami pekan i doskonałą skórką pomarańczową w miodzie to świetny pomysł na proste zimowe śniadanie w nieco świątecznym klimacie.
Omlet przyrządzam tak samo, jak zawsze, z jedną małą różnicą – tym razem pomijam cukier kokosowy. Jeżeli wolisz, możesz trochę dodać, posypując cukrem kawałki omletu przed odwróceniem ich na patelni na drugą stronę. Doskonała propozycja na szybkie śniadanie, spróbuj koniecznie!
Kaiserschmarrn z likierem kawowym i skórką pomarańczową – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 4 jajka (zerówki, wolny chów)
- 3 łyżki bezglutenowej mąki owsianej (lub dowolnej innej)
- ok. 40 ml likieru kawowego Kahlúa (ma wyjątkowy smak, przez co jest niezastępowalny)
- sól roztarta w moździerzu
- 3-4 kopiaste łyżeczki skórki pomarańczowej w miodzie
- garść orzechów pecan
- ghee lub masło klarowane do smażenia
Kaiserschmarrn z likierem kawowym i skórką pomarańczową – PRZEPIS:
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka wymieszaj z mąką owsianą i likierem Kahlúa, tak by powstało gładkie i dość płynne ciasto.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Przy pomocy silikonowej łopatki delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta.
- Na patelni rozpuść trochę ghee (lub masła) i smaż omlet do momentu, aż spód się zrumieni. Łopatką podziel omlet na mniejsze kawałki, odwróć je na drugą stronę i podsmaż.
- Gotowy omlet podziel na porcje. Dodaj pokruszone orzechy i skórkę z pomarańczy, a całość skrop miodową zalewą.
Sprawdź też inne przepisy z likierem kawowym Kahlúa i na Kaiserschmarrn.
Czy jest jakiś tańszy zamiennik dla tego likieru, możesz coś polecić?