Ciecierzyca z pietruszką.
Dziś mam dla Państwa bardzo prosty przepis na pyszną, aromatyczną, smażoną ciecierzycę z dodatkiem kilku łatwo dostępnych składników, sporej porcji przypraw i świeżych ziół. Bardzo lubię podbijać smaki przy użyciu anchois, które w wersji roślinnej (wegańskiej) najprościej po prostu pominąć. Do ciecierzycy dodaję zarówno suszone, jak i świeże pomidorki daktylowe, dzięki czemu całość ma jeszcze bogatszy i pełniejszy smak.
Jeżeli zamiast pietruszki będziesz używać kolendry, wraz z cebulą podsmaż jej posiekane łodyżki. Ciecierzyca przed smażeniem powinna być ugotowana, ale nie rozgotowana – nie powinna być zbyt miękka (uwaga ta dotyczy każdego dania, które wymaga użycia uprzednio ugotowanej ciecierzycy), nie powinna też rozpadać się podczas smażenia. Sok z limonki dodaje daniu świeżości, lekkości i orzeźwiającego charakteru. Pycha, polecam!
Ciecierzyca z pietruszką – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 400 g suchej ciecierzycy
- żółta papryka
- zielona papryka
- 20 pomidorków daktylowych lub koktajlowych
- cebula lub duża szalotka
- suszona lub świeża papryczka chilli (u mnie: chilli Malagueta roztarta w moździerzu)
- kilka filecików anchois (opcjonalnie)
- 3 łyżki suszonych pomidorów w oliwie (najlepiej domowej roboty)
- limonka lub cytryna
- pół pęczka świeżej pietruszki (albo kolendry)
- łyżeczka khmeli suneli lub ziół prowansalskich
- po pół łyżeczki czarnego pieprzu, kminu rzymskiego, ziaren kolendry, nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Ciecierzyca z pietruszką – PRZEPIS:
- Namocz ciecierzycę przez noc, po czym odcedź i ugotuj pod przykryciem (ok. 50 minut).
- Do głębokiej patelni wlej trochę oliwy i podduś posiekaną cebulę wraz z anchois.
- Dodaj dość drobno pokrojoną paprykę oraz pokrojone suszone pomidory.
- Smaż, co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie, po czym dodaj ciecierzycę, wszystkie przyprawy i suszone zioła. Smaż przez kilka minut, co pewien czas mieszając.
- Na koniec dodaj pokrojone pomidorki daktylowe i duś jeszcze przez chwilę.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sok z limonki, chlust oliwy oraz posiekane listki pietruszki (lub kolendry). Wymieszaj i podawaj.