Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego.
Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego (z nerkowców) to roślinna alternatywa dla sosu holenderskiego, którego nie cierpię i unikam jak ognia. Kariera i popularność sosu holenderskiego wymyka się wszelkiej logice, ale to nic. Grunt, że roślinny sos z nerkowców i soku z limonki pięknie współgra ze szparagami, podbijając ich naturalnie orzechowy smak.
Przygotowany w ten sposób sos z masła orzechowego jest przepyszny – w pełni zachowuje orzechowy smak, który jest jednocześnie fajnie przełamany orzeźwiającą kwaskowatą nutą limonki i cytryny, nadającą mu lekkości. Sos z nerkowców nie może być zbyt rzadki, jego konsystencja powinna przypominać sos holenderski. Kremowy sos z masła orzechowego – w przeciwieństwie do sosu holenderskiego – nie jest zbyt tłusty ani nie przytłacza delikatnego smaku szparagów. Sos możesz dodawać do różnych potraw, w szczególności do gotowanych, grillowanych i pieczonych warzyw.
Szparagi z kremowym sosem z nerkowców – SKŁADNIKI:
Sos orzechowy z nerkowców
- 4 łyżki masła orzechowego z nerkowców (skład: 100% nerkowców)
- sok z dwu limonek i jednej cytryny
- ok. 50 ml wody (w razie potrzeby)
Szparagi
- 500 g zielonych szparagów
- kilkanaście malin (truskawki pokrojone w plasterki też będą OK)
- duża garść orzeszków piniowych (albo innych – posiekane pistacje lub orzechy laskowe też świetnie się sprawdzą)
- mała garść listków mięty
- oliwa extra vergine
Szparagi z kremowym sosem z nerkowców – PRZEPIS:
- W blenderze ręcznym Zyle zmiksuj składniki sosu (masło orzechowe z nerkowców, sok z cytrusów, woda). Sos powinien być jedwabiście gładki. W razie potrzeby dodaj nieco wody, ale uważaj, by sos nie był zbyt rzadki.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi ugotuj w dużym płaskim rondlu (3 minuty), odcedź i ostudź w zimnej wodzie.
- Na dno dużego płaskiego naczynia wlej tyle sosu, by przykrył dno. Dodaj szparagi i maliny.
- Całość posyp listkami mięty i orzeszkami pini. Skrop oliwą.