Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego.

Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego (z nerkowców) to roślinna alternatywa dla sosu holenderskiego, którego nie cierpię i unikam jak ognia. Kariera i popularność sosu holenderskiego wymyka się wszelkiej logice, ale to nic. Grunt, że roślinny sos z nerkowców i soku z limonki pięknie współgra ze szparagami, podbijając ich naturalnie orzechowy smak.

Przygotowany w ten sposób sos z masła orzechowego jest przepyszny – w pełni zachowuje orzechowy smak, który jest jednocześnie fajnie przełamany orzeźwiającą kwaskowatą nutą limonki i cytryny, nadającą mu lekkości. Sos z nerkowców nie może być zbyt rzadki, jego konsystencja powinna przypominać sos holenderski. Kremowy sos z masła orzechowego – w przeciwieństwie do sosu holenderskiego – nie jest zbyt tłusty ani nie przytłacza delikatnego smaku szparagów. Sos możesz dodawać do różnych potraw, w szczególności do gotowanych, grillowanych i pieczonych warzyw.

Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego

Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego

Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego

Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego

Szparagi z kremowym sosem z nerkowców – SKŁADNIKI:

Sos orzechowy z nerkowców

  • 4 łyżki masła orzechowego z nerkowców (skład: 100% nerkowców)
  • sok z dwu limonek i jednej cytryny
  • ok. 50 ml wody (w razie potrzeby)

Szparagi

  • 500 g zielonych szparagów
  • kilkanaście malin (truskawki pokrojone w plasterki też będą OK)
  • duża garść orzeszków piniowych (albo innych – posiekane pistacje lub orzechy laskowe też świetnie się sprawdzą)
  • mała garść listków mięty
  • oliwa extra vergine

Szparagi z kremowym sosem z nerkowców – PRZEPIS:

  1. blenderze ręcznym Zyle zmiksuj składniki sosu (masło orzechowe z nerkowców, sok z cytrusów, woda). Sos powinien być jedwabiście gładki. W razie potrzeby dodaj nieco wody, ale uważaj, by sos nie był zbyt rzadki.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi ugotuj w dużym płaskim rondlu (3 minuty), odcedź i ostudź w zimnej wodzie.
  3. Na dno dużego płaskiego naczynia wlej tyle sosu, by przykrył dno. Dodaj szparagi i maliny.
  4. Całość posyp listkami mięty i orzeszkami pini. Skrop oliwą.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego

Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego

Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego

Szparagi z kremowym sosem z masła orzechowego