APARDUNE Brut Nature Doniene Gorrondona.

APARDUNE Brut Nature 2021

Witać Nowy Rok dwa razy z rzędu tym samym musem? Czemu nie, jeżeli jest tak dobry jak Apardune Brut Nature z małej baskijskiej winiarni w Bakio nieopodal Bilbao.

Winiarnia Doniene Gorrondona znajduje się w Bakio, niedużym nadmorskim miasteczku nad Atlantykiem, słynącym między innymi z plaży popularnej wśród surferów i malowniczej wysepki San Juan de Gaztelugatxe, która w siódmym sezonie Gry o tron zagrała siedzibę twierdzy Smocza Skała. Doniene powstała w roku 1996 w ramach projektu rewitalizacji historycznych tradycji winiarskich Bakio i okolic. Przedsięwzięcie zostało zainicjowane przez czwórkę wspólników (winemakerka Itziar Insausti, jej brat Egoitz Insausti, inżynier rolnictwa Julen Frías i dziennikarz Andoni Sarratea), którzy postanowili wykorzystać potencjał lokalnych, dawno porzuconych winnic. Wspólnie nabyli posiadłość i winnice znajdujące się w obrębie zabytkowego Gorrondona caserío, tradycyjnego baskijskiego gospodarstwa rolnego, którego zabudowania pochodzą z 1852 roku, a odnaleziona w nim dokumentacja dowodzi historycznej produkcji domowego txakoli w gospodarskich obiektach.

Doniene Gorrondona stanowi świetny przykład udanej kreatywnej transformacji tradycyjnego wiejskiego baskijskiego domu w autentyczną, lokalną, wysokiej jakości winiarnię. To inicjatywa zrównoważona środowiskowo, skoncentrowana na prowadzeniu działalności w sposób możliwie nisko interwencyjny, z poszanowaniem środowiska naturalnego i bioróżnorodności. Rachunek jest prosty: im więcej troski i szacunku zapewnia się przyrodzie, tym wyższej jakości produktem (tu: owocami winorośli) przyroda się odpłaca. Przyjęte cele kształtują dynamikę pracy winiarni, która, przykładowo, wykorzystuje korek z certyfikowanych zrównoważonych gospodarstw, odzyskuje 15% opakowań kartonowych, pracuje na rdzennych drożdżach czy używa beczek produkowanych w spółdzielniach, posiadających certyfikaty ochrony i zrównoważonego rozwoju lasów. Każda parcela i każde poletko żyje zgodnie z własnym cyklem, który wyznacza terminy zbiorów, a grona zebrane z każdej z działek są winifikowane oddzielnie, co pozwala najpełniej wyrazić tożsamość i walory zróżnicowanego lokalnego terroir. Winnice prowadzone są organicznie, użycie siarczynów jest utrzymywane na minimalnym poziomie, a niektóre wina, np. txakoli Iri, powstają bez dodatku siarki. Doniene Gorrondona uprawia obecnie 15 hektarów. Wszystkie winnice znajdują się na południowych zboczach doliny okalającej Bakio. Bakio, ze względu na swoje położenie geograficzne na wybrzeżu, a jednocześnie chronione przez góry przed północno-zachodnimi wiatrami, historycznie od wieków było obszarem uprawy winorośli. Gleba, bardziej piaszczysta w wyższych partiach doliny i gliniasta w niższych zapewnia różnorodność, do której świetnie przystosowane są winorośle autochtonicznych odmian.

Apardune Brut Nature to piękne, wytrawne musujące txakoli produkowane metodą tradycyjną (szampańską, czyli z drugą fermentacją w butelce), które dojrzewa na osadzie 22-36 miesięcy. W zależności od rocznika, powstaje z owoców 70-80% Hondarrabi Zuri i 20-30% Munemahatsa, ręcznie zbieranych w winnicach Artatxu w Bakio. To również mus zero dosage, ponieważ w procesie produkcji zamiast tradycyjnego liqueur de tirage (likier fermentacyjny, który zawiera cukier trzcinowy i drożdże) dodaje się do niego wino musujące z innej butelki, dzięki czemu Apardune jest wyraziście wytrawne i zawiera znikome ilości cukru.

W kieliszku: słomkowo-złoty kolor z zielonkawymi refleksami i mnóstwo eleganckich, drobnych, trwałych bąbelków, które podkreślają wrażenie lekkości. Wino jest subtelne i świeże, w aromacie wyczuwalne zielone jabłko, biała brzoskwinia, limonka, grejpfrut, koper włoski, podkreślone nutą świeżo upieczonego drożdżowego chleba i prażonych orzechów. W smaku wytrawne, zrównoważone, o lekkiej mineralnej strukturze i fajnej kwasowości, ze szczyptą słonej bryzy znad Atlantyku, która podbija wrażenie świeżości. Rześkość przełamuje delikatna kremowość, wynikająca z długiego kontaktu z osadem drożdżowym, a migdałowa goryczka w końcówce dopełnia dzieła. Rewelacyjny mus z baskijskim charakterem, po który – jeżeli tylko nadarzy się sposobność – sięgniemy jeszcze nieraz. Super aperitif, ale też dopełnienie lekkich potraw z ryb, owoców morza i sałatek. Świetnie sprawdza się zarówno do wigilijnej kolacji, jak i w sylwestra oraz przy każdej innej okazji.

Nazwa: APARDUNE Brut Nature 2021
Kraj: Hiszpania
Region: Euskadi, Bakio, DO Bizkaiko Txakolina
Rodzaj: wytrawne, białe, musujące
Szczepy: 70-80% Hondarrabi Zuri, 20-30% Munemahatsa (w zależności od rocznika)
Abv: 11,5%
Produkcja: 1500-2500 butelek w zależności od rocznika

Wino kupiliśmy w Doniene Gorrondona w Bakio

APARDUNE Brut Nature 2021

APARDUNE Brut Nature 2021

APARDUNE Brut Nature 2021