Bakłażany z malinami i burratą.

Uwielbiam połączenie delikatnego kremowego bakłażana i pysznej świeżej burraty z płynnym środkiem. W tym przepisie używam małych białych bakłażanów o miększej skórce (w porównaniu z klasycznymi czarnymi) i jaśniejszym jedwabistym miąższu. Nie znam niestety nazwy tej odmiany bakłażanów, kupuję je w każdym razie na lokalnym targu u tego samego pana, który sprzedaje też fajne kolorowe papryki. Całości dopełniają soczyste maliny, których słodycz skontrastowana jest młodym szczypiorkiem, i oleiste orzeszki piniowe. Wszystko świetnie ze sobą współgra. 

W razie potrzeby, piniole zastąp grubo siekanymi pistacjami lub dowolnymi innymi orzechami. Pamiętaj też, że nic tak dobrze nie podbija smaków, jak oliwa extra vergine wysokiej jakości.

Bakłażany z malinami i burratą

Bakłażany z malinami i burratą

Bakłażany z malinami i burratą

Bakłażany z malinami i burratą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 5 małych bakłażanów (tu: białe o jasnym kremowym miąższu)
  • 2 burraty
  • około 30 malin
  • 2 małe garście pinioli
  • oliwa extra vergine
  • czarny pieprz, rozgnieciony w moździerzu
  • płatki łagodnej chili
  • kilka listków kolendry
  • mała garść posiekanego szczypiorku

Bakłażany z malinami i burratą – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Bakłażany pokrój w plastry i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
  3. Skrop bakłażany oliwą i oprósz pieprzem, po czym wstaw pod górną grzałkę piekarnika na około 40 minut i piecz, aż bakłażany zmiękną i ładnie się zrumienią.
  4. Gotowe plastry bakłażanów rozłóż na talerzach i dodaj po jednej burracie na porcję.
  5. Całość obficie skrop oliwą, dodaj płatki chili, maliny, listki kolendry, piniole i szczypiorek.

Bakłażany z malinami i burratą

Bakłażany z malinami i burratą

Bakłażany z malinami i burratą

Bakłażany z malinami i burratą

Bakłażany z malinami i burratą