Bakłażany z malinami i burratą.
Uwielbiam połączenie delikatnego kremowego bakłażana i pysznej świeżej burraty z płynnym środkiem. W tym przepisie używam małych białych bakłażanów o miększej skórce (w porównaniu z klasycznymi czarnymi) i jaśniejszym jedwabistym miąższu. Nie znam niestety nazwy tej odmiany bakłażanów, kupuję je w każdym razie na lokalnym targu u tego samego pana, który sprzedaje też fajne kolorowe papryki. Całości dopełniają soczyste maliny, których słodycz skontrastowana jest młodym szczypiorkiem, i oleiste orzeszki piniowe. Wszystko świetnie ze sobą współgra.
W razie potrzeby, piniole zastąp grubo siekanymi pistacjami lub dowolnymi innymi orzechami. Pamiętaj też, że nic tak dobrze nie podbija smaków, jak oliwa extra vergine wysokiej jakości.
Bakłażany z malinami i burratą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 5 małych bakłażanów (tu: białe o jasnym kremowym miąższu)
- 2 burraty
- około 30 malin
- 2 małe garście pinioli
- oliwa extra vergine
- czarny pieprz, rozgnieciony w moździerzu
- płatki łagodnej chili
- kilka listków kolendry
- mała garść posiekanego szczypiorku
Bakłażany z malinami i burratą – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Bakłażany pokrój w plastry i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem.
- Skrop bakłażany oliwą i oprósz pieprzem, po czym wstaw pod górną grzałkę piekarnika na około 40 minut i piecz, aż bakłażany zmiękną i ładnie się zrumienią.
- Gotowe plastry bakłażanów rozłóż na talerzach i dodaj po jednej burracie na porcję.
- Całość obficie skrop oliwą, dodaj płatki chili, maliny, listki kolendry, piniole i szczypiorek.