Château Mangot L’Autre Mangot Saint-Émilion.

Château Mangot

Château Mangot jest własnością rodziny Todeschini. Choć nazwisko brzmi włosko, ich dzieje w Saint-Émilion sięgają kilku pokoleń wstecz. Obecnie winnicami i piwnicami Château Mangot zarządza dwóch braci enologów, Yann i Karl Todeschini, którym w 2008 roku pałeczkę przekazali rodzice: wychowana w Château Mangot Anne-Marie oraz jej mąż Jean-Guy Todeschini. Wina spod szyldu Château Mangot to nowe oblicze Bordeaux, gdzie innowacja łączy klasykę i tradycję z nowoczesną – czyt. swobodną – elegancją.

L’autre Mangot Saint-Émilion 2020 to blend dwu odmian, Merlot i Cabernet Franc, produkowany z użyciem rodzimych drożdży, bez grama siarki (na co wprost wskazuje wzmianka „sans soufre”) by zachować czystość owoców, dojrzewający przez 8 miesięcy w glinianych amforach o pojemności od 160 do 750 litrów. 

W kolorze krwistoczerwony rubin. Nos jest złożony i bogaty, wyróżniają się aromaty dojrzałych owoców leśnych, po których następują wyraziste śliwkowe nuty. Na podniebieniu pełne, gęste, soczyste, dobrze zrównoważone. Czysta bomba owocowa. Nietuzinkowy blend z Saint-Émilion to pyszne, bardzo pijalne i przyjemnie uniwersalne wino, stworzone zarówno do degustacji sauté, jak i do posiłku.

Nazwa: Château Mangot L’Autre Mangot Saint-Émilion 2020 Sans Soufre
Kraj: Francja
Region: Bordeaux, AOP Saint-Émilion
Rodzaj: czerwone, wytrawne, bez siarczynów
Szczep: 60% Merlot, 40% Cabernet Franc
Moc: 13,5%
Wino kupiliśmy i wypiliśmy w Tannico Wine Bar w Mediolanie

Chateau Mangot L'Autre Mangot Saint-Émilion 2020 Sans Soufre

Château Mangot L'Autre Mangot