Bodegas Tobía 2020 Alma Tobía Unico.

Bodegas Tobía 2020 Alma Tobía Unico Rioja Rosado

Bodegas Tobía 2020 Alma Tobía Unico Rioja Rosado

Na etykiecie cytat z Arystotelesa: El origen del conocimiento radica en la capacidad de asombro ante las cosas. W wolnym tłumaczeniu: źródłem wiedzy jest zdolność do zdumiewania się rzeczami. Albo: tylko wariaci są coś warci ;)

Bodegas Tobía to jedna z młodszych winnic regionu La Rioja, którą w 1994 roku założył Óscar Tobía. W pierwszej fazie Tobía realizował projekt w rodzinnej posiadłości w San Asensio w Rioja Alta, by w 2010 roku przenieść go do Cuzcurrita de Río Tirón (Rioja Alta) w poszukiwaniu dodatkowej przestrzeni niezbędnej dla rozwoju winnicy, nie rezygnując jednak z upraw w San Asensio. Óscar od początku stawiał na innowacyjność i kreatywność, nie dziwi więc, że już w 1996 roku jego winnica – jako pierwsza w Hiszpanii – wyprodukowała nowość pod tytułem różowe wino fermentowane w beczce (rosado fermenado en barrica): Rioja Alma Tobía Unico.

Alma Tobía Unico Rosado powstaje jako blend dwu szczepów: Tempranillo (73%) z domieszką Maturana Tinta (27%), przetrzebionej filokserą niszowej endemicznej odmiany. Każdy szczep jest winifikowany oddzielnie. Grona są zbierane i selekcjonowane ręcznie, po odszypułkowaniu przechodzą 48-godzinną zimną macerację, po czym fermentują w nowych barriques z francuskiego dębu, z okazjonalnym bâttonage. Tobía do winifikacji używa soku, który wypływa z winogron pod własnym ciężarem, bez miażdżenia owoców. Wino dojrzewa 5 miesięcy w tych samych dębowych beczkach (na osadzie), w których fermentowało.

Co w kieliszku? W kolorze ostentacyjna malina. W aromacie delikatnie perfumowane czerwone owoce, wiśnia, malina, poziomka, ziołowe nuty, wędzona śliwka. Na podniebieniu żywiczne, zaskakująco złożone i jak na róż całkiem skoncentrowane, eleganckie i jedwabiste, a przy tym orzeźwiające. Przyjemna średnio długa końcówka. Dobre. Nietuzinkowy róż tak bardzo, że aż prawie czerwień. A co bardziej? Prawie czerwień czy jednak niesztampowy róż? W Alma Tobía Unico Rosado nic nie jest tym, czym się wydaje. Od otwarcia butelki minął tydzień, a my wciąż zastanawiamy się, kto jest jej targetem… Raczej nie ten, kto czerpie przyjemność z klasycznego rosé, ponieważ Alma Tobía Unico Rosado mimo wszystko bliżej do lekkiej czerwieni niż do różu – Tempranillo, Maturana, fermentacja i starzenie w beczce. I nie ten, kto rozpływa się na samą myśl o otwarciu klasycznej, dojrzałej długo beczkowanej Riojy. Kto zatem? Może ktoś, kto ma skłonność do całkiem innych stylów, ale czasem musi lub chce pójść na kompromis, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom otoczenia, by nie skazywać się na wine & dine w samotności. Albo ktoś, kto po prostu szuka nowości. Alma Tobía Unico Rosado to pierwsza taka Rioja w Hiszpanii, jakiś czas temu uznana zresztą za najlepszy hiszpański róż. Gdyby wszystkie różowe wina smakowały tak jak to, raz na jakiś czas można by po nie sięgać. Tobía Unico to naprawdę smaczne wino, daliśmy się zaskoczyć, wypiliśmy je nie bez przyjemności, arystotelesowe zdumienie nas nie opuszcza, poznawczo zdecydowanie warto było to zrobić. A teraz wracamy do klasyki :)

Nazwa: Bodegas Tobía 2020 Alma Tobía Unico Rioja Rosado
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Rodzaj: różowe, wytrawne
Szczepy: 73% Tempranillo, 27% Maturana Tinta
Moc: 14,5%
Limitowana edycja 4260 butelek
Wino przesłane do degustacji przez Maćka z Delikatesy Barcelona w Gdyni

Bodegas Tobía 2020 Alma Tobía Unico Rioja Rosado

Bodegas Tobía 2020 Alma Tobía Unico Rioja Rosado