Brokuły z jajkiem.

Przepisy z brokułami pojawiają się na naszym blogu odwrotnie proporcjonalnie do ilości brokułów, jakie przyrządzam na co dzień. O czym tu pisać, kiedy najczęściej gotuję je na parze albo blanszuję i podsmażam? Ten prosty pomysł podrzucam dlatego, że brokuły z jajkiem serwuję najczęściej. Na śniadanie, na lunch, na kolację. Jajo może być dowolne, na przykład na miękko, poche (w koszulce) lub sadzone.

Najczęściej używam brokułów gałązkowych (lub podobnych do nich brokułów chińskich – kailan), ponieważ bardzo je lubimy i wciąż są dostępne u Majlertów. W razie potrzeby możesz je zastąpić zwykłymi brokułami – wygląd nie ma większego znaczenia, najważniejsze, że brokuły to bombka witaminowa i antyoksydacyjna.

Brokuł gałązkowy składa się głównie z elementów, które tradycyjnie pomijane są przy przyrządzaniu zwykłego brokułu – listków i łodygi. Swoją drogą to błąd, ponieważ łodyga tradycyjnego brokułu po obraniu ze skórki również jest znakomita.

Brokuły z jajkiem to ultra proste danko, które świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Podsmażenie brokułów na patelni dodaje głębi smaku, ale jeżeli wolisz możesz ich nie smażyć – po prostu przełóż ugotowane brokuły na talerze i dodaj jajka. Do tego jeszcze tylko oliwa extra vergine dobrej jakości, podstawowe przyprawy i gotowe.

Sprawdź inne przepisy z brokułami.

Brokuły z jajkiem

Brokuły z jajkiem

Brokuły z jajkiem

Brokuły z jajkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 pęczki brokułu gałązkowego (dwie duże garście)
  • 4 jajka (zerówki, wolny chów)
  • oliwa extra vergine
  • płatki soli z chilli (albo dowolna inna sól)
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • trochę natki pietruszki

Brokuły z jajkiem – PRZEPIS:

  1. W garnku zagotuj wodę, wrzuć brokuły i gotuj ok. 7-8 minut. Brokuły powinny zmięknąć, ale muszą zachować jędrność. Gotowe odcedź.
  2. W głębokiej patelni podduś brokuły na oliwie (wystarczy kilka minut).
  3. W tym czasie ugotuj jajka (na półmiękko – wkładam do garnka z wodą i gotuję 4 minuty od momentu, gdy woda zacznie wrzeć).
  4. Brokuły przełóż na talerze, dodaj połówki jajek i natkę pietruszki.
  5. Całość skrop oliwą extra vergine, oprósz płatkami soli i zielonym pieprzem.

Brokuły z jajkiem

Brokuły z jajkiem