Noval Lágrima Porto.

Lágrima po portugalsku oznacza łzę, a nazwa porto wzięła się od jego likierowej konsystencji, która sprawia, że lágrima wstrząśnięta w kieliszku przez wysoką zawartość cukru tworzy gęste łzy, spływając po ściankach.

Lágrima to najsłodszy styl białego porto, które dojrzewa w dębie średnio od 2 do 5 lat. Najłatwiej przyswajalna jest mocno schłodzona (nawet do 7-9°C czyli nieporównanie bardziej niż inne rodzaje porto), podana jako aperitif, najlepiej w upalny dzień; w temperaturze pokojowej słodycz przejmuje nad winem pełną kontrolę, co ma również swoje niewątpliwe plusy – trudno przyswoić więcej niż jeden kieliszek naraz.

Noval Lágrima stanowi blend kilku rdzennych białych odmian z Douro, starzonych co najmniej 3 lata. Winifikacja przebiega w kontrolowanej temperaturze w zamkniętych stalowych kadziach, 50% gron przechodzi fermentację z maceracją na skórkach. Porto dojrzewa w masywnych starych drewnianych beczkach (60%) i w zbiornikach ze stali nierdzewnej (40%). Krótsza fermentacja lágrimy skutkuje większą akumulacją cukru.

Noval Lágrima to porto o złotej barwie i intensywnym kwiatowym bukiecie. W ustach bardzo słodkie (krótka fermentacja robi swoje – cukier resztkowy na poziomie ponad 130 g/l), o likierowej teksturze, bogate, kremowe i aksamitne, z długim finiszem.

Nazwa: Noval Lágrima Porto
Kraj: Portugalia
Region: Douro
Rodzaj: lagrima, słodkie
Szczepy: mieszanka rdzennych białych odmian z Douro, w tym m.in. Gouveio, Rabigato, Côdega de Larinho, Malvasia Fina (stare winorośle)
Moc: 19,5%
Wino kupiliśmy w wine barze Quinta do Noval w Pinhão

Noval Lágrima Porto - Quinta do Noval