Brukselka smażona z kurkami.

Najlepszy sposób na brukselkę? Piekarnik lub patelnia. Ostatnio częściej ją piekę, więc dziś dla odmiany brukselka smażona. Prosto, bez zbędnego komplikowania, czyli z kurkami, ziołami i paletą fajnych przypraw.

Sezon na kurki skończył się w tym roku, zanim tak naprawdę na dobre się zaczął, ale to nic, od tego właśnie są suszone grzyby. To świetna opcja awaryjna – nie ma świeżych kurek, ale są suszone, które godnie potrafią zastąpić te pierwsze, a przy okazji nie trzeba tracić czasu na ich oczyszczanie. Tradycyjnie, grzybowe suszki dodaje się zwykle do zup czy sosów, ale na tym przecież nie koniec. Warto na przykład krótko je namoczyć, po czym usmażyć w najprostszej wersji – z ziołami i przyprawami. Całość świetnie uzupełni brukselka, która nie tylko doskonale pasuje do grzybów, ale też prosto z patelni jest wprost niezrównana.

Brukselkę z kurkami możesz przyprawić tak jak ja albo dopasować przyprawy i ich intensywność do własnych preferencji. Tak czy owak, pieprz i rozmaryn zawsze zdadzą tu egzamin, dlatego moja rada brzmi: nie oszczędzaj na nich.

Sprawdź też inne przepisy z brukselką.

Brukselka smażona z kurkami

Brukselka smażona z kurkami

Brukselka smażona z kurkami

Brukselka smażona z kurkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 400 g brukselki
  • 2 opakowania (40 g) suszonych kurek (lub innych grzybów) The Green Woodpecker Trill
  • 1 mała albo pół większej cebuli
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • kilka kulek ziela angielskiego, rozgniecionych w moździerzu
  • papryczka piri piri
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól roztarta w moździerzu
  • 6 listków laurowych
  • ghee/masło klarowane lub olej do smażenia
  • oliwa extra vergine z borowikami The Green Woodpecker Trill
  • trochę listków świeżego oregano

Brukselka smażona z kurkami – PRZEPIS:

  1. Przełóż suszone grzyby do miseczki, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na ok. 30 minut.
  2. Brukselkę ugotuj na parze (ok. 6-8 minut od momentu wrzenia wody). Brukselka powinna pozostać jędrna i al dente. Do parującej wrzącej wody dodaję 3 listki laurowe dla podbicia aromatu.
  3. Zeszklij cebulę na ghee/maśle klarowanym lub oleju (wtedy danko będzie wegańskie), a następnie dodaj odcedzone grzyby. Wraz z cebulą dodaję na patelnię 3 listki laurowe. 
  4. Usmaż grzyby. W czasie smażenia dodaj rozgniecione w moździerzu listki rozmarynu, a pod koniec dopraw solą. Zdejmij z patelni.
  5. Brukselki przekrój na połówki. 
  6. Rozgrzej trochę ghee/masła lub oleju i usmaż brukselki, aż zaczną ładnie się rumienić. Pod koniec dodaj sól.
  7. Dodaj grzyby, rozkruszoną papryczkę piri piri oraz pieprz i ziele angielskie rozgniecione w moździerzu. Smaż przez chwilę, aż grzyby się podgrzeją, w razie potrzeby dodaj nieco więcej tłuszczu.  
  8. Usuń listki laurowe, przełóż porcje na talerze, dodaj trochę listków świeżego oregano i skrop oliwą z borowikiem.

Brukselka smażona z kurkami

Brukselka smażona z kurkami

Brukselka smażona z kurkami

Brukselka smażona z kurkami

Brukselka smażona z kurkami