Brukselka ze szpinakiem w sosie musztardowym.

Jeszcze jeden fajny patent na brukselkę – proste roślinne danie z niewielkiej ilości składników. Smażona brukselka, duszony szpinak, czerwona cebula i aromatyczna musztarda tworzą świetnie zgraną ekipę. Dodaj do tego sporo ziół i przypraw, a gwarantuję, że zachwycisz się efektem!

Używam niezbyt pikantnej musztardy, która dobrze równoważy ostrość przypraw, a jej łagodny smak sprawia, że możesz dodać jej naprawdę sporo. Musztarda tworzy kremowy sos, który idealnie łączy wszystkie składniki.

Sprawdź też inne pomysły na brukselkę.

Brukselka ze szpinakiem w sosie musztardowym

Brukselka ze szpinakiem w sosie musztardowym

Brukselka ze szpinakiem w sosie musztardowym – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 700 g brukselki
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3-4 czerwone cebule (w zależności od wielkości)
  • 4-5 łyżek musztardy (u mnie: z zielonym pieprzem, łagodna)
  • gałązka rozmarynu
  • duża garść posiekanego koperku
  • garść listków kolendry
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • suszona papryczka chilli, roztarta w moździerzu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
  • pół łyżeczki nasion gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Brukselka ze szpinakiem w sosie musztardowym – PRZEPIS:

  1. Ugotuj brukselkę al dente. Ja gotuję brukselkę na parze (ok. 12 minut), końcówki nacinam nożem na krzyż, dzięki czemu zielone kapustki gotują się szybciej. Ugotowane brukselki przelej zimną wodą i pokrój na połówki.
  2. W głębokiej patelni podduś na oliwie cebulę, aż zmięknie.
  3. Oczyszczone i przepłukane liście szpinaku przelej wrzątkiem, by szpinak stracił objętość. Odciśnij liście z nadmiaru wody i wrzuć na patelnię. Dodaj posiekane listki rozmarynu i cząber, po czym dopraw solą, pieprzem, chilli, fenkułem i gorczycą. Smaż, co pewien czas mieszając, przez kilka minut. 
  4. Zawartość patelni przełóż na talerz, wlej na patelnię trochę oliwy i dodaj brukselkę. Smaż, aż ładnie się zrumieni. 
  5. Dodaj szpinak wraz z cebulą, przemieszaj i smaż, aż szpinak z powrotem się podgrzeje. Dodaj musztardę i dokładnie przemieszaj.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekaną kolendrę i koperek. Porcje skrop oliwą i posyp posiekaną dymką.

Brukselka ze szpinakiem w sosie musztardowym

Brukselka ze szpinakiem w sosie musztardowym