- ok. 150 g makaronu bucatini
- 1/2 dyni piżmowej (Butternut)
- ziele angielskie
- papryczka chilli
- sól, pieprz
- garam masala
- zmielona kolendra
Dynia, bucatini i parmezan mogłyby wskazywać na inspirację kuchnią włoską, jednak do przyprawienia dyni użyłem m.in. garam masala i kolendry.
Przyprawy te nadały dyni korzennego posmaku, który dobrze komponuje się z tym warzywem, natomiast z kuchnią włoską już niekoniecznie. Takie połączenie zdało jednak egzamin bardzo dobrze.
1. Pokrójcie dynię na kawałki i podsmażcie razem z posiekaną chilli i przyprawami, co jakiś czas mieszając.
2. W międzyczasie, zacznijcie gotować makaron w osolonej wodzie.
3. Gdy kawałki będą miękkie (ale nie będą się rozpadać), przełóżcie mniej więcej połowę dyni do blendera i zmiksujcie z niewielką ilością wody (tyle ile potrzeba, by sos pozostał gęsty, a blender nie odmówił posłuszeństwa).
4. Przelejcie sos z powrotem na patelnię i duście razem z kawałkami dyni. Gdy makaron będzie al dente, przełóżcie go do sosu i jeszcze chwilę podgotujcie.
5. Gotowe porcje posypcie świeżo utartym parmezanem i udekorujcie kolendrą.
Wiele tu fajnych i interesujących przepisów, gratuluję!
Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie Znajdzprzepisy.pl :)
Wiele tu fajnych i interesujących przepisów, gratuluję!
Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na nowej stronie :)