Burrata di bufala ze świeżymi figami.

Burrata di bufala to wspaniały włoski ser z mleka bawolego, wywodzący się z Apulii, który znakomicie sprawdza się zarówno w zestawieniu z owocami, jak i z warzywami. Burrata ma bardzo charakterystyczną, wyjątkową strukturę – łączy dwa w jednym (ZOBACZ): mozzarellową skórkę i miękki, śmietankowy, wręcz rozpływający się twarożek, który pod względem konsystencji przypomina krzyżówkę wiejskiego twarożku i ricotty lub gęstej śmietany.

Do tej prostej sałatki użyłem takiej zieleniny, jaką zwykle mam pod ręką – rukiew wodną, endywię (to sałata, którą mam zawsze w lodówce, ponieważ świetnie się przechowuje) oraz dwa czy trzy listki czerwonej radicchio. Lekko gorzki, naturalny smak endywii i radicchio przełamuje mocno słodki smak fig. Jeśli wolisz, możesz oczywiście użyć innych zielonych dodatków (np. sałaty rzymskiej, rukoli, roszponki, bazylii, białej lub czerwonej cykorii, etc.). Pistacje także możesz zastąpić innymi orzechami. Świetnie będą pasować na przykład lekko podprażone piniole albo orzechy laskowe, włoskie i tak dalej. Dodaj takie, jakie chcesz.

Dodane do sałatki balsamico z miodem składa się tylko z gęstego octu balsamicznego (z czystego moszczu gronowego) oraz miodu. Nie zawiera żadnych dodatków. Sos jest bardzo gęsty, ma ciemną barwę i wyraźnie słodki smak. W razie potrzeby możesz użyć klasycznego balsamico dobrej jakości (o wysokim stężeniu moszczu), do którego ewentualnie możesz też dodać miód.

Sprawdź też:

Burrata di bufala

Burrata di bufala

Burrata di bufala z figami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 burrata di buffala (200 g bez zalewy)
  • 3-4 świeże figi
  • ok. 100-150 g zieleniny (tu: rukiew wodna, endywia, radicchio)
  • mała garść pistacji niesolonych
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości (tu: balsamico z miodem)

Burrata di bufala* z figami – PRZEPIS:

  1. Do miski wrzuć przepłukaną i osuszoną zieleninę, dodaj pokrojone w plasterki figi oraz większość pistacji. Dopraw pieprzem, wlej chlust oliwy i wymieszaj.
  2. Przełóż część sałatki na dno głębokiego talerza. Dodaj burratę oraz pozostałe składniki. Wierzch posyp pistacjami.
  3. Skrop sałatkę balsamico i podawaj.

*Duża burrata (200 g – waga bez zalewy) jest bardzo sycąca i liczy niespełna 800 kcal, dlatego jedna sztuka spokojnie wystarczy jako porcja dla dwóch osób.

Smacznego!

Burrata di bufala

Burrata di bufala

Burrata di bufala