Dobre kawy z mlekiem.

Jak zrobić:

Caffè Latte

1. W wysokiej i w miarę wąskiej szklance spienić mleko za pomocą dyszy ekspresu ciśnieniowego (albo przy użyciu ręcznego spieniacza – w tym przypadku należy wcześniej podgrzać mleko).

2.  Jeżeli przygotowujecie kawę w ekspresie ciśnieniowym, espresso należy zaparzyć bezpośrednio do szklanki ze spienionym mlekiem. Jeżeli korzystacie np. z ekspresu przelewowego, do szklanki ze spienionym mlekiem należy powoli i ostrożnie – po łyżce – wlewać zaparzoną wcześniej kawę. W szklance powinny utworzyć się warstwy – od dołu: mleka, kawy i mlecznej pianki.

Caffè Misto

We Włoszech – Caffè Misto (=mixed coffee), we Francji – Café au lait, w Hiszpanii – Café con leche. Popularny, łagodny w smaku, mleczno-kawowy napój. Tak jak latte – w sam raz do niespiesznego popijania, w kawiarni albo w domu.

1. Należy spienić mleko za pomocą dyszy ekspresu ciśnieniowego albo ręcznego spieniacza (jak wyżej – w tym drugim przypadku trzeba wcześniej podgrzać mleko).

2. Zaparzyć kawę, np. 1 x cafe crema albo 2 x espresso.

3. Wymieszać w równych częściach świeżo zaparzoną kawę i spienione mleko.

Cappuccino

1. Zaparzyć porcję espresso.

2. Uzupełnić filiżankę z kawą płynnym (nie ubitym na pianę) gorącym mlekiem.

3. Na espresso nałożyć łyżką sztywną mleczną piankę i oprószyć odrobiną kakao.

Przepis na znakomitą Cafe Mocha znajdziecie TUTAJ.