• 100 g roszponki
  • 100 g organicznego makaronu (Castagno)
  • 200 g sera kasar
  • 8 jaj przepiórczych
  • czerwona papryczka chilli
  • 2-3 łyżki kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa extra vergine
  • glassa balsamiczna

Pretekstem do przygotowania tej sałatki stał się apetyczny kawałek sera kasar, który dostałem od mojego stałego dostawcy halloumi – Yusufa (Cypryjczyka zamieszkałego na Mazurach).

Kasar to półtwardy, żółty ser, tradycyjnie wytwarzany w Grecji i Turcji – najczęściej z mleka owczego, ale występuje również w wersji z mleka krowiego (i taką właśnie dysponowałem). Kasar może być przechowywany bardzo długo, z upływem czasu jego struktura się zmienia, ser twardnieje, przybierając w rezultacie konsystencję parmezanu. Młody kasar jest delikatny i bardzo smaczny.

Sałatka makaronowa, którą skomponowałem specjalnie w celu wykorzystania sera, jest sycąca i świetnie nadaje się na pełnoprawny, szybki posiłek, np. na śniadanie.

1. Ugotujcie makaron* według przepisu na opakowaniu, ugotowany makaron odcedźcie i wystudźcie, przelewając zimną wodą.

2. Jajka przepiórcze ugotujcie na twardo (ok. 5 minut).

3. Do miski wrzućcie umytą i osuszoną roszponkę, kapary, posiekane chilli (w razie potrzeby usuńcie pestki) oraz ser pokrojony w niewielką kostkę.

4. Dodajcie makaron oraz obrane i przekrojone na pół jajka.

5. Wlejcie trochę soku z cytryny i odpowiednią ilość oliwy, doprawcie do smaku pieprzem.

6. Gotowe porcje udekorujcie glassą balsamiczną.

*organiczny makaron Castagno z komosą ryżową, pomidorami i bakłażanem

Kasar wygląda tak:

Smacznego!