- 100 g roszponki
- 100 g organicznego makaronu (Castagno)
- 200 g sera kasar
- 8 jaj przepiórczych
- czerwona papryczka chilli
- 2-3 łyżki kaparów
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa extra vergine
- glassa balsamiczna
Pretekstem do przygotowania tej sałatki stał się apetyczny kawałek sera kasar, który dostałem od mojego stałego dostawcy halloumi – Yusufa (Cypryjczyka zamieszkałego na Mazurach).
Kasar to półtwardy, żółty ser, tradycyjnie wytwarzany w Grecji i Turcji – najczęściej z mleka owczego, ale występuje również w wersji z mleka krowiego (i taką właśnie dysponowałem). Kasar może być przechowywany bardzo długo, z upływem czasu jego struktura się zmienia, ser twardnieje, przybierając w rezultacie konsystencję parmezanu. Młody kasar jest delikatny i bardzo smaczny.
Sałatka makaronowa, którą skomponowałem specjalnie w celu wykorzystania sera, jest sycąca i świetnie nadaje się na pełnoprawny, szybki posiłek, np. na śniadanie.
1. Ugotujcie makaron* według przepisu na opakowaniu, ugotowany makaron odcedźcie i wystudźcie, przelewając zimną wodą.
2. Jajka przepiórcze ugotujcie na twardo (ok. 5 minut).
3. Do miski wrzućcie umytą i osuszoną roszponkę, kapary, posiekane chilli (w razie potrzeby usuńcie pestki) oraz ser pokrojony w niewielką kostkę.
4. Dodajcie makaron oraz obrane i przekrojone na pół jajka.
5. Wlejcie trochę soku z cytryny i odpowiednią ilość oliwy, doprawcie do smaku pieprzem.
6. Gotowe porcje udekorujcie glassą balsamiczną.
*organiczny makaron Castagno z komosą ryżową, pomidorami i bakłażanem
Kasar wygląda tak:
Smacznego!
Piękna i efektowna sałatka :)) z makaronen jeszcze nie robiłam, czas więc zrobić :)))
Pozdrawiam i życze kolejmych fajnych pomysłów :)
Olinka – Smakowy Raj
świetna sałatka, świetne zdjęcia i dziękuję za inspiracje
U lalal jak tu świetnie !! :)
Zapraszam do konkursu:http://szybkie-gotowanie.blog.pl/2013/02/02/szybki-konkurs/
Nice blog :-)