Carpaccio z kalarepy.
Uwielbiam kalarepę i chrupię ją jak królik przez cały sezon. Roślinne carpaccio z kalarepy to cudownie prosty pomysł na lekką i rześką przekąskę w sam raz na lato. Cienko pokrojona na mandolinie kalarepa zachowuje chrupkość, która doskonale współgra ze słonymi kaparami i wyrazistą oliwą extra vergine. Użyj oliwy jak najlepszej jakości, w tak prostym zestawieniu jak to oliwa jest kluczową przyprawą. Łatwo, szybko i pysznie, polecam!
Sprawdź też: Carpaccio z rzodkiewki i truskawek
Carpaccio z kalarepy – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 kalarepa
- 4 łyżeczki solonych kaparów (marynowane kapary też będą OK)
- 2 szczypty czerwonego pieprzu
- trochę listków kolendry (albo np. trybuli)
- oliwa extra vergine
- sól Maldon (opcjonalnie)
Carpaccio z kalarepy – PRZEPIS:
- Kalarepę obierz ze skórki. Pozostaw górną część (od strony liści), tak by łatwiej było pokroić kalarepę na mandolinie.
- Używając mandoliny (krajalnicy), pokrój kalarepę w cienkie plasterki.
- Plastry kalarepy ułóż na talerzach. Dodaj kapary (jeżeli używasz kaparów w soli, wcześniej przepłucz je nieco pod bieżącą wodą), listki kolendry i lekko rozgnieciony w dłoniach czerwony pieprz. Kapary już są wystarczająco słone, ale jeżeli potrzebujesz, dopraw całość solą. Skrop oliwą jak najlepszej jakości, gotowe!