Carpaccio z kalarepy.

Uwielbiam kalarepę i chrupię ją jak królik przez cały sezon. Roślinne carpaccio z kalarepy to cudownie prosty pomysł na lekką i rześką przekąskę w sam raz na lato. Cienko pokrojona na mandolinie kalarepa zachowuje chrupkość, która doskonale współgra ze słonymi kaparami i wyrazistą oliwą extra vergine. Użyj oliwy jak najlepszej jakości, w tak prostym zestawieniu jak to oliwa jest kluczową przyprawą. Łatwo, szybko i pysznie, polecam!

Sprawdź też: Carpaccio z rzodkiewki i truskawek

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 kalarepa
  • 4 łyżeczki solonych kaparów (marynowane kapary też będą OK)
  • 2 szczypty czerwonego pieprzu
  • trochę listków kolendry (albo np. trybuli)
  • oliwa extra vergine
  • sól Maldon (opcjonalnie)

Carpaccio z kalarepy – PRZEPIS:

  1. Kalarepę obierz ze skórki. Pozostaw górną część (od strony liści), tak by łatwiej było pokroić kalarepę na mandolinie.
  2. Używając mandoliny (krajalnicy), pokrój kalarepę w cienkie plasterki.
  3. Plastry kalarepy ułóż na talerzach. Dodaj kapary (jeżeli używasz kaparów w soli, wcześniej przepłucz je nieco pod bieżącą wodą), listki kolendry i lekko rozgnieciony w dłoniach czerwony pieprz. Kapary już są wystarczająco słone, ale jeżeli potrzebujesz, dopraw całość solą. Skrop oliwą jak najlepszej jakości, gotowe!

Carpaccio z kalarepy

Carpaccio z kalarepy