Vodopivec Vitovska 2015 Venezia Giulia IGP.
Nie potrzeba specjalnej okazji do otwarcia wina spod szyldu Vodopivec, a i tak każda butelka jego wyjątkowej, długo macerowanej Vitovskiej jest jak małe święto. Tym bardziej cieszy, że w piwnicy ostała się jeszcze jedna butelka: Vitovska z rocznika 2015.
Paolo Vodopivec, uczeń Joško Gravnera, na przejętych po rodzicach 6 hektarach winnic tuż przy granicy ze Słowenią od 1995 roku uprawia tylko jedną rdzenną dla Carso odmianę: Vitovska. Produkuje z niej trzy wybitne odmianowe, długo macerowane wina: Solo, Vitovska oraz Origine. Skoncentrowany na uprawie tej jednej odmiany, Vodopivec jest niekwestionowanym mistrzem Vitovskiej, a jego wina stanowią benchmark dla innych producentów.
Winiarnia zlokalizowana jest w małej wiosce Colludrozza w gminie Sgonico (Friuli), a jej pierwszym rocznikiem był 1997. Vodopivec prowadzi winnice z pełnym poszanowaniem reguł rolnictwa organicznego, nie używa pestycydów ani sztucznych nawozów, praktykuje gęste nasadzenia i nigdy nie nawadnia sztucznie gleby. Wykorzystuje przedłużony kontakt ze skórką podczas spontanicznej fermentacji we wkopanych w ziemię qvevri, a do starzenia używa dużych slawońskich beczek. Nie filtruje, nie stabilizuje siarką ani nie klaruje wina przed butelkowaniem, a fermentacja przebiega na rdzennych drożdżach bez kontroli temperatury.
Winifikacja w skrócie: Vitovska ręcznie zbierana przez dwa dni 18 i 19 września 2015, owoce odszypułkowane, delikatnie miażdżone i umieszczane we wkopanych w ziemię gruzińskich qvevri, gdzie przez około 6 miesięcy spontanicznie fermentują i macerują ze skórkami. W czasie fermentacji przeprowadza się regularne łamanie moszczu, na koniec winogrona są wyciskane. Dojrzewanie przez 18 miesięcy w botti ze slawońskiego dębu o pojemności 3000 litrów.
Bursztynowo-herbaciana Vitovska to piękne teksturowane wino, które zapada w pamięć, fascynuje wyrazistością i blaskiem. W nosie i ustach bogate i intensywne nuty owocowe i mineralne, jest tu dojrzała gruszka, morela, biała brzoskwinia, gorzka pomarańcza i korzenne przyprawy. Złożona wielowarstwowa struktura, idealnie wyważona kwasowość, delikatne taniny oraz pikantny, lekko solankowy, długi finisz. Otulająca ciepłem, jak zawsze pyszna Vitovska.
Nazwa: VODOPIVEC Vitovska 2015 Venezia Giulia IGP
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Venezia Giulia, Venezia Giulia IGP
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Vitovska
Abv: 12,5%