Cecina z jajkiem i zielonym groszkiem.
Cecina, jajko, groszek – trzy podstawowe składniki, ultra proste i wspaniałe zarazem, które doskonale do siebie pasują. Całość jest tak nieskomplikowana, jak to tylko możliwe.
Cecina de León to doskonała hiszpańska wołowina – sezonowana w soli, suszona słońcem lub powietrzem, serwowana cienko skrojona. W Hiszpanii szukaj jej na targach. Na zakupach możesz poprosić o zapakowanie porcji (lub kilku) próżniowo i przywieźć trochę do domu. Warto, ponieważ w Polsce tej jakości cecina (a może nawet jakakolwiek?) jest więcej niż trudna do zdobycia. Cecina jest znakomitą przekąską sama w sobie, ale świetnie sprawdza się nie tylko sauté. Cecina i jajko to zestaw idealny, a groszek, hojnie doprawiony ziołami i pieprzem o ziołowym posmaku, stanowi soczyście zielony akcent, który dodaje daniu lekkości i świeżości. Do groszku możesz też dodać trochę soku z cytryny lub limonki.
Cecina z jajkiem i zielonym groszkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Cecina z jajkiem
- 200 g cienko skrojonej Ceciny de León lub innego podobnego mięsa (np. Bresaola, Prosciutto, nawet Guanciale choć to całkiem co innego)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów)
- sól roztarta w moździerzu
- ghee lub masło do smażenia
- 2 duże szczypty czarnego pieprzu
- 3 szczypty pimentonu (łagodny/dulce lub ostry/picante – jak wolisz)
Zielony groszek
- 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
- kopiasta łyżka listków tymianku
- łyżka listków oregano
- garść listków mięty (posiekanych)
- po 1 łyżeczce zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Cecina z jajkiem i zielonym groszkiem – PRZEPIS:
- Ugotuj zielony groszek na parze, po czym przelej zimną wodą, by całkiem go wystudzić. Odstaw, by odciekł.
- Groszek przełóż do miski, dodaj zioła i przyprawy. Wlej trochę oliwy, wymieszaj i odstaw.
- Na talerzach rozłóż plastry ceciny.
- Na patelni rozgrzej trochę ghee lub masła i usmaż jajka sadzone, dopraw solą. Jajka usmaż tak, jak lubisz, w ideale pozostawiając płynne żółtko.
- Gotowe jajka przełóż na talerze z ceciną. Całość skrop odrobiną oliwy, oprósz pieprzem i pimentonem. Podaj z groszkiem.