Ciasto czekoladowe z żurawiną.

Ciasto czekoladowe z żurawiną to kolejny urzekająco prosty deser, który nie dość, że jest pyszny, to jeszcze zawsze się udaje. Mieszasz składniki, dodajesz owoce, wstawiasz do piekarnika i gotowe. Upieczony placek ma lekko chrupiący wierzch i konsystencję przypominającą brownie, a soczyste owoce żurawiny wspaniale pękające pod zębami wznoszą to ciacho na wyższy poziom.

Żurawinę możesz zastąpić innymi drobnymi owocami, np. malinami, borówkami, porzeczkami, agrestem lub nawet lekko goryczkową brusznicą. Kakao nie musi być surowe; podaję je w przepisie, ponieważ tylko takiego używam. Ciasto słodzę erytrytolem, który jest naturalnym zamiennikiem cukru i nie zawiera kalorii. Dodatek jednej szklanki erytrytolu sprawia, że ciasto jest mało słodkie, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem naturalnie kwaskowatej żurawiny. Jeżeli wolisz słodsze smaki, dodaj dwie szklanki.

Ciasto przechowuj w temperaturze pokojowej, a jeżeli w lodówce, to koniecznie w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie chłonęło wilgoci.

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Ciasto czekoladowe z żurawiną – SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 25 x 31 cm (12 porcji):

Uwaga: mąkę, kakao i erytrytol odmierzam miarką 1 cup. Jeżeli nie masz takiej miarki, dla potrzeb tego przepisu przyjmij, że szklanka = 200 ml.

  • ok. 400 g żurawiny (może być świeża lub mrożona, mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać)
  • 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • 3 szklanki mąki owsianej, bezglutenowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 150 g masła, rozpuszczonego
  • 1 szklanka erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • pół szklanki surowego kakao

Ciasto czekoladowe z żurawiną – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Jajka ubij z erytrytolem do białości – na jedwabistą, puszystą i jasną masę. Ubite jajka powinny zwiększyć objętość co najmniej 4-krotnie i zmienić kolor na alabastrowy, czyli prawie biały. Jajka możesz ubić w mikserze planetarnym albo ręcznym, z końcówkami do ubijania piany. Ja używam w tym celu KA z rózgą, ubijam jajka na 6 poziomie obrotów (trwa to ok. 5-6 minut).
  3. Rozpuść masło na patelni i odstaw.
  4. Do ubitej puszystej masy jajecznej (zobacz) dodaj mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Zmiksuj (w KA na poziomie 2) do pełnego połączenia składników.
  5. Dodaj rozpuszczone masło, zmiksuj do pełnego połączenia składników. Gotowe ciasto jest dość gęste.
  6. Wmieszaj żurawinę.
  7. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź szpatułką tak, by wypełniło całą formę.
  8. Piecz 35 minut na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni C (z grzaniem góra – dół). Po wyjęciu z piekarnika odstaw, by placek nieco przestygł.
  9. W razie potrzeby przechowuj ciasto w temperaturze pokojowej (do 3 dni), ale szczerze wątpię, czy tyle postoi. Znika w okamgnieniu 🙂

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Ciasto czekoladowe z żurawiną