Ciasto Orzech Włoski – z orzechów zamiast mąki.
Ciasto Orzech Włoski to wspaniałe, ultra proste ciasto orzechowe, w którym orzechy włoskie grają pierwsze skrzypce, zastępując mąkę. Klasyk we włoskim stylu. Ma bardzo prosty skład, dzięki czemu – choć to przecież ciasto – można je uznać za całkiem zdrowe. Zawiera przecież tylko zmielone na proszek orzechy, słodzidło (które może zawierać zero kalorii, jeżeli użyjesz tego, co ja), jajka, trochę tłuszczu i kakao albo kawę dla podbicia smaku i koloru.
Ciasto Orzech Włoski – SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 20 cm (8 dużych porcji):
- 200 g orzechów włoskich zmiksowanych na proszek
- 80 g erytrytolu (albo cukru)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- oliwa lub olej do natłuszczenia formy
- 2 łyżki surowego kakao albo drobno zmielonej kawy (jak do kawiarki)
Ciasto Orzech Włoski – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
- W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj na proszek orzechy włoskie.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z erytrytolem, po czym dodaj zmiksowane wcześniej orzechy i kakao (albo kawę). Dokładnie wymieszaj (w KA – poziom 4).
- Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj do masy z orzechów i żółtek. Wymieszaj.
- Przelej masę do tortownicy wyłożonej pergaminem i natłuszczonej oliwą lub olejem. Piecz na środkowym poziomie w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut.
- Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia w formie na godzinę, po czym delikatnie przełóż na deskę lub kratkę. Najlepiej odstaw na noc w temperaturze pokojowej i podawaj następnego dnia.
Uwagi:
- Ciasto możesz przechowywać przez co najmniej kilka tygodni (w temperaturze pokojowej, owinięte w pergamin),
- Jeżeli upieczesz ciasto w mniejszej formie (np. 17 cm średnicy), będzie wyższe i grubsze, a jeśli w większej (np. 22 cm średnicy) – będzie niższe i bardziej płaskie.
Piękne i pewnie pachnące. Zapytam ale o wersję bezjajeczną. Czy jest możliwa?
Nie mam pojęcia, nie sprawdzałem.
Dokładnie wymieszaj (w KA – poziom 4)… nie wiem, co to jest KA ?
Robot kuchenny Kitchen Aid. Może być dowolny inny, ale tego używam, stąd taki akronim.
Czolem, wie pan ile tak na oko wysokosci powinno miec to ciasto w tortownicy fi 20? Tak ze 3cm, czy troche wiecej? Ciezko ocenic na podstawie zdjecia, poza tym nie wiem czy to ze zdjecia bylo w 20tce pieczone. I druga rzecz jaka konsystencje powinna miec masa z cukru i zoltek po wmieszaniu orzechow? Powinna byc taka dosc gesta? Dziekuue za odp i pozdrawiam