Ciasto z pasternaku.

Dziś coś dla odważnych. Ciasto z pasternaku to deser, którym możesz wystraszyć niechcianych gości prawie tak samo mocno, jak sernikiem z gorgonzoli i mascarpone, słodkimi truflami z ziemniaków albo norweskim sernikiem z brunosta 😉

Ciasto czekoladowe z pasternaku ma idealnie gładką konsystencję, która na pierwszy rzut oka przypomina wspaniały, delikatny bonet. Jest wilgotne i kremowe, długo zachowuje świeżość. Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy tylko zmiksować przygotowane wcześniej składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Cała filozofia.

Receptura bez dodatku mąki, mleka, masła i śmietany jest idealna dla osób, które wykluczyły z diety gluten lub laktozę. Słodkości, których bazę stanowią warzywa, poza walorami zdrowotnymi mają jeszcze jedną zasadniczą zaletę – zdecydowanie mniej kalorii. Przy założeniu, że ciasto dzielimy na 10 porcji, jeden kawałek ma tylko ok. 200 kcal.

Gotowanie warzyw na parze sprawia, że ciasto ma odpowiednią konsystencję, nie chłonie nadmiernej ilości wilgoci i nie jest zbyt mokre; nie radzę gotować warzyw w standardowy sposób, czyli w wodzie.

Na koniec mała uwaga. Ciasto z pasternaku, podobnie jak inne ciasta z warzyw (batatów, ziemniaków, fasoli, buraków, marchwi, etc.), smakuje nieco inaczej niż klasyczne wypieki. Warto mieć to na uwadze, podając taki deser komuś, kto z pomysłami typu brownie z buraków nie jest oswojony. W ten sam sposób możesz upiec ciasto czekoladowe z marchewki, ziemniaków lub batatów.

Ciasto z pasternaku

Ciasto z pasternaku

Ciasto z pasternaku – SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21 cm (10-12 porcji):

  • 800 g pasternaku, obranego ze skóry i ugotowanego na parze
  • 300 g batatów, obranych ze skóry i ugotowanych na parze
  • 150 g wypestkowanych świeżych daktyli albo 100 g cukru kokosowego
  • 50 g surowego kakao
  • 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 165 ml śmietanki kokosowej (mała puszka – skład: 70% kokos, 30% woda)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 tonka rozgnieciona w moździerzu
  • nierafinowany olej kokosowy lub ghee/masło klarowane do natłuszczenia tortownicy

Plus, do dekoracji:

  • 2 garście orzechów laskowych, posiekanych (albo dowolnych innych orzechów)
  • 3-4 łyżeczki kremu czekoladowego (tu: krem OCTO z gorzkiej czekolady i orzechów laskowych)

Ciasto z pasternaku – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
  2. Pasternak i bataty obierz ze skóry, pokrój na nieduże kawałki i ugotuj na parze do miękkości (ok. 15 minut lub nieco dłużej). Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia.
  3. Wszystkie składniki ciasta (pasternak, bataty, daktyle lub cukier, kakao, śmietanka kokosowa, jajka i przyprawy) zmiksuj w robocie kuchennym Magimix na jednolitą masę.
  4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Boki natłuść olejem kokosowym albo masłem.
  5. Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj i wstaw do piekarnika na ok. 55-60 min.
  6. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia.
  7. Przed podaniem wyłóż na wierzch krem z gorzkiej czekolady i posyp ciasto posiekanymi orzechami laskowymi (używam orzechów, które wcześniej uprażyłem i pozbawiłem skórek).
  8. Przechowuj w lodówce do 6 dni.

Ciasto z pasternaku

Ciasto z pasternaku

Ciasto z pasternaku

Ciasto z pasternaku