Czarna soczewica z jogurtem i pistacjami.

Nasza ulubiona beluga, czyli czarna soczewica z jogurtem, miętą i pistacjami to doskonałe wysokobiałkowe danie… śniadaniowe, które sprawdzi się również jako lunch, side dish i przy każdej innej okazji. Pożywne i banalnie proste.

Tradycyjnie, czarną soczewicę gotuję krótko, po czym podsmażam przez kilka minut. Tyle wystarczy, by zmiękła, a jednocześnie pozostała al dente i zachowała dość ciemny kolor, który traci przy dłuższym gotowaniu. Tak przyrządzona beluga nabiera bardziej wyrazistego smaku. Jeżeli nie odpowiada Ci jednak taka struktura belugi, po prostu gotuj ją dłużej. Fenkuł (koper włoski) świetnie pasuje do kminu rzymskiego i jogurtu, ale nie ma przeszkód, by zastąpić go na przykład białą cebulą. Grecki jogurt wymieszany z ricottą jest bardziej kremowy, ale spokojnie możesz użyć również samego jogurtu albo tylko ricotty. Pistacje (lub dowolne inne orzechy) dodają chrupkości i dopełniają całość.

Czarna soczewica z jogurtem i pistacjami

Czarna soczewica z jogurtem i pistacjami

Czarna soczewica z jogurtem i pistacjami

Czarna soczewica z jogurtem i pistacjami – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • 300 g belugi (czarnej soczewicy)
  • ½ bulwy fenkułu albo 1 biała cebula
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g ricotty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • przyprawy: ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½  łyżeczki nasion kolendry roztartych w moździerzu, ½ łyżeczki kminu rzymskiego rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
  • sól Maldon
  • garść pistacji
  • oliwa extra vergine
  • duża garść listków mięty

Czarna soczewica z jogurtem i pistacjami – PRZEPIS:

  1. Ugotuj czarną soczewicę al dente (10 minut od momentu wrzucenia do wrzątku) i odcedź.
  2. W tym czasie w głębokiej patelni duś na oliwie dość drobno posiekany koper włoski. Połówkę fenkułu posiekaj w taki sam sposób, w jaki siekasz połówkę cebuli.
  3. Gdy fenkuł zacznie mięknąć, dodaj do niego ugotowaną wcześniej i odcedzoną czarną soczewicę. Dodaj przyprawy (oprócz zielonego pieprzu) i suszone oregano. Smaż, co pewien czas mieszając, przez około 5 minut.
  4. W tym czasie wymieszaj jogurt z ricottą.
  5. Zdejmij belugę z ognia, dodaj większość listków mięty (najładniejsze odłóż), wymieszaj i podziel na porcje. 
  6. Na wierzch wyłóż porcję jogurtu z ricottą. Skrop oliwą, oprósz zielonym pieprzem i posyp grubo posiekanymi pistacjami oraz listkami mięty.

Czarna soczewica z jogurtem i pistacjami

Czarna soczewica z jogurtem i pistacjami

Czarna soczewica z jogurtem i pistacjami