• 1 kg mieszanki płatków jęczmiennych, owsianych, żytnich, gryczanych i pszennych
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g nerkowców
  • 100 g migdałów
  • 50 g moreli
  • ok. 120 g miodu gryczanego

Ta wersja muesli jest mniej słodka w zestawieniu z poprzednimi; wyraźnie wyczuwalny jest tu posmak ziaren sezamu.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Do miski wsypcie płatki owsiane, nerkowce, sezam, i wymieszajcie.

3. Wlejcie miód i dokładnie wszystko wymieszajcie.

4. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie na nią zawartość miski, przy pomocy łyżki układając równą warstwę muesli.

5. Pieczcie muesli (w przypadku piekarników elektrycznych, pod górną grzałką) przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnijcie blachę z pieca, dokładnie przemieszajcie muesli łyżką i wstawcie z powrotem do pieca na kolejne 5 minut.

6. Po upływie tego czasu, wyciągnijcie blachę i sprawdźcie stan muesli. Jeśli uznacie, że powinno się jeszcze podpiec, wstawcie je na kolejne 5 minut.

7. W międzyczasie pokrójcie morele na kawałki.

8. Gotowe, lekko przestudzone muesli przesypcie do miski, dodajcie pozostałe bakalie i dokładnie wymieszajcie.

Smacznego!