• płatki owsiane (800 g)
  • jagody inkaskie (ok. 50 g)
  • morwa turecka (ok. 50 g)
  • rodzynki (ok. 100 g)
  • orzechy laskowe (ok. 100 g)
  • nerkowce (ok. 50 g)
  • daktyle (ok. 50 g)
  • morele (ok. 50 g)
  • płatki migdałowe (100 g)
  • miód gryczany (200 g)

Dziś przepis na muesli – wersja druga.

Do płatków owsianych dodałem tylko miód (bez oleju), ponieważ muesli powinno mieć sypką konsystencję, a poza tym – sporo różnych owoców suszonych (w tym owoce organicznej morwy tureckiej i kwaskowate jagody inkaskie) oraz podpieczonych orzechów.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Do miski wsypcie płatki owsiane, płatki migdałowe i orzechy nerkowca, i wymieszajcie.

3. Wlejcie miód i dokładnie wszystko wymieszajcie.

4. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie na nią zawartość miski, przy pomocy łyżki układając równą warstwę muesli.

5. Pieczcie muesli (w przypadku piekarników elektrycznych, pod górną grzałką) przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnijcie blachę z pieca, dokładnie przemieszajcie muesli łyżką i wstawcie z powrotem do pieca na kolejne 5 minut.

6. Po upływie tego czasu, wyciągnijcie blachę i sprawdźcie stan muesli. Jeśli uznacie, że powinno się jeszcze podpiec, wstawcie je na kolejne 5 minut.

7. W międzyczasie pokrójcie daktyle i morele na kawałki.

8. Gotowe, lekko przestudzone muesli przesypcie do miski, dodajcie pozostałe bakalie i dokładnie wymieszajcie.

Smacznego!