Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem.

Airfryer jest po prostu stworzony do beztłuszczowego pieczenia ryb. Wystarczy niespełna 15 minut frajerskiego pieczenia, a gotowa ryba smakuje jak gotowana na parze, tylko zdecydowanie lepiej. Efekt jest nieporównanie ciekawszy niż w przypadku ryby gotowanej klasycznie na parze. Odpowiednio przyrządzona w airfryerze ryba jest przepyszna, delikatna i soczysta, a wszystko to bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. 

Uważaj tylko, by nie przeciągnąć ryby, czyli nie przetrzymać dorsza w airfryerze zbyt długo. Kluczowy, jak zawsze, jest czas gotowania/pieczenia. Lepiej ustawić krótszy czas, po czym dodać minutę czy dwie w razie potrzeby; na dwa zgrabne kawałki z najgrubszej części polędwicy z dorsza spokojnie wystarczy 12-13 minut w temperaturze 160 stopni C.

Szpinak duszę na oliwie na tyle długo, by idealnie zmiękł i nabrał smaku. Oliwę możesz zastąpić masłem klarowanym, a do szpinaku dodać trochę czosnku (ja wolę bez).

Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem

Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem

Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem

Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Ryba

  • polędwica z dorsza
  • oliwa extra vergine
  • trochę natki koperku
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • sól Maldon

Ziemniaki

  • 600 g ziemniaków (odmiana: Jurek)
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki kopru włoskiego rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypta płatków ostrej chili
  • sól Maldon
  • oliwa extra vergine

Szpinak

  • około 500-600 g szpinaku
  • 4 łyżeczki kaparów (marynowanych w soli lub w zalewie)
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka płatków łagodnej chili
  • duża garść natki koperku, posiekanego
  • oliwa extra vergine

Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Obrane ze skórki ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj przyprawy i wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na około 40 minut i piecz, aż ziemniaki zmiękną i ładnie się zrumienią. 
  3. W tym czasie przejrzyj i dokładnie opłucz liście szpinaku, wlej do głębokiej patelni trochę oliwy i duś szpinak. Liście dodawaj na patelnię stopniowo, mieszając, aż szpinak straci objętość i zmieści się na niej cały.
  4. Dodaj przyprawy oraz kapary (jeżeli używasz kaparów w soli, namocz je wcześniej w zimnej wodzie), przemieszaj. Nie dodaję dodatkowej soli – kapary są już wystarczająco słone. Duś całość przez kilka minut, nie mieszając, aż nadmiar wody odparuje i szpinak zacznie się podsmażać. Dodaj trochę oliwy, po czym zdejmij patelnię z ognia.  
  5. W tym czasie dwa ładne kawałki polędwicy z dorsza ułóż w koszyku airfryera. Piecz około 12 minut w temperaturze 160 stopni C.
  6. Ziemniaki i szpinak podziel na porcje, a na nich ułóż kawałki dorsza. Całość skrop oliwą, posyp koperkiem i roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem. Na koniec samą rybę dopraw odrobiną soli.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem

Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem

Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem

Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem