Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem.
Airfryer jest po prostu stworzony do beztłuszczowego pieczenia ryb. Wystarczy niespełna 15 minut frajerskiego pieczenia, a gotowa ryba smakuje jak gotowana na parze, tylko zdecydowanie lepiej. Efekt jest nieporównanie ciekawszy niż w przypadku ryby gotowanej klasycznie na parze. Odpowiednio przyrządzona w airfryerze ryba jest przepyszna, delikatna i soczysta, a wszystko to bez potrzeby rozgrzewania piekarnika.
Uważaj tylko, by nie przeciągnąć ryby, czyli nie przetrzymać dorsza w airfryerze zbyt długo. Kluczowy, jak zawsze, jest czas gotowania/pieczenia. Lepiej ustawić krótszy czas, po czym dodać minutę czy dwie w razie potrzeby; na dwa zgrabne kawałki z najgrubszej części polędwicy z dorsza spokojnie wystarczy 12-13 minut w temperaturze 160 stopni C.
Szpinak duszę na oliwie na tyle długo, by idealnie zmiękł i nabrał smaku. Oliwę możesz zastąpić masłem klarowanym, a do szpinaku dodać trochę czosnku (ja wolę bez).
Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Ryba
- polędwica z dorsza
- oliwa extra vergine
- trochę natki koperku
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- sól Maldon
Ziemniaki
- 600 g ziemniaków (odmiana: Jurek)
- przyprawy: 1 łyżeczka kminku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki kopru włoskiego rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypta płatków ostrej chili
- sól Maldon
- oliwa extra vergine
Szpinak
- około 500-600 g szpinaku
- 4 łyżeczki kaparów (marynowanych w soli lub w zalewie)
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka płatków łagodnej chili
- duża garść natki koperku, posiekanego
- oliwa extra vergine
Dorsz pieczony w airfryerze z ziemniakami i szpinakiem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Obrane ze skórki ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj przyprawy i wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na około 40 minut i piecz, aż ziemniaki zmiękną i ładnie się zrumienią.
- W tym czasie przejrzyj i dokładnie opłucz liście szpinaku, wlej do głębokiej patelni trochę oliwy i duś szpinak. Liście dodawaj na patelnię stopniowo, mieszając, aż szpinak straci objętość i zmieści się na niej cały.
- Dodaj przyprawy oraz kapary (jeżeli używasz kaparów w soli, namocz je wcześniej w zimnej wodzie), przemieszaj. Nie dodaję dodatkowej soli – kapary są już wystarczająco słone. Duś całość przez kilka minut, nie mieszając, aż nadmiar wody odparuje i szpinak zacznie się podsmażać. Dodaj trochę oliwy, po czym zdejmij patelnię z ognia.
- W tym czasie dwa ładne kawałki polędwicy z dorsza ułóż w koszyku airfryera. Piecz około 12 minut w temperaturze 160 stopni C.
- Ziemniaki i szpinak podziel na porcje, a na nich ułóż kawałki dorsza. Całość skrop oliwą, posyp koperkiem i roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem. Na koniec samą rybę dopraw odrobiną soli.