Vigneti Massa Monleale 2013 Colli Tortonesi DOC.

Vigneti Massa Monleale 2013 Colli Tortonesi DOC

Walter Massa to nie tylko żywa legenda włoskiego winiarstwa, ale też król Timorasso, który ocalił ten szlachetny piemoncki biały szczep od wyginięcia i zapomnienia, by od kilku dekad z powodzeniem odkrywać jego potencjał na nowo. O potężnym, gęstym i bogatym Sterpi, czyli jednym z jego Timorasso cru wspominaliśmy jakiś czas temu tutaj, a dziś kilka słów o innym winie tego producenta: pięknie wytrawnym Monleale 2013 z odmiany Barbera.

Walter stoi na czele rodzinnej winiarni Vigneti Massa z siedzibą w Monleale, w południowo-wschodnim Piemoncie. Jej początki sięgają 1879 roku. Massa zarządza 33 hektarami podzielonymi między 8 winnic, obsadzonych, obok białych Timorasso i Moscato, także lokalnymi czerwonymi szczepami Barbera, Croatina, Freisa i Nebbiolo.

Monleale 2013 powstało z gron Barbera pochodzących z kilku różnych winnic w wieku od 15 do 50 lat. Długie starzenie (dwa lata dojrzewania w barriques i kolejny rok w butelce) zapewniło doskonałą równowagę i elegancko zaokrąglony profil. W aromacie nuty pieczonych wiśni, jeżyn, smoły, mokrych liści, tymianku, pikantnych przypraw i minerałów. Na podniebieniu strukturalne i złożone, aksamitne i mięsiste. Miękka tanina, wyrazista kwasowość, przyjemnie długi finisz. Pyszne wino o niepowtarzalnym uroku, pełne energii i charakteru, zdolne rozwijać się przez lata. Warto otworzyć je co najmniej 2 godziny wcześniej i nie planować nic na później. 

Nazwa: Vigneti Massa Monleale 2013 Colli Tortonesi DOC
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Rodzaj: wytrawne, czerwone
Szczep: 100% Barbera
Abv: 14,5%

Vigneti Massa Monleale 2013 Colli Tortonesi DOC

Vigneti Massa Monleale 2013 Colli Tortonesi DOC

Vigneti Massa Monleale 2013 Colli Tortonesi DOC