Vigneti Massa Monleale 2013 Colli Tortonesi DOC.
Walter Massa to nie tylko żywa legenda włoskiego winiarstwa, ale też król Timorasso, który ocalił ten szlachetny piemoncki biały szczep od wyginięcia i zapomnienia, by od kilku dekad z powodzeniem odkrywać jego potencjał na nowo. O potężnym, gęstym i bogatym Sterpi, czyli jednym z jego Timorasso cru wspominaliśmy jakiś czas temu tutaj, a dziś kilka słów o innym winie tego producenta: pięknie wytrawnym Monleale 2013 z odmiany Barbera.
Walter stoi na czele rodzinnej winiarni Vigneti Massa z siedzibą w Monleale, w południowo-wschodnim Piemoncie. Jej początki sięgają 1879 roku. Massa zarządza 33 hektarami podzielonymi między 8 winnic, obsadzonych, obok białych Timorasso i Moscato, także lokalnymi czerwonymi szczepami Barbera, Croatina, Freisa i Nebbiolo.
Monleale 2013 powstało z gron Barbera pochodzących z kilku różnych winnic w wieku od 15 do 50 lat. Długie starzenie (dwa lata dojrzewania w barriques i kolejny rok w butelce) zapewniło doskonałą równowagę i elegancko zaokrąglony profil. W aromacie nuty pieczonych wiśni, jeżyn, smoły, mokrych liści, tymianku, pikantnych przypraw i minerałów. Na podniebieniu strukturalne i złożone, aksamitne i mięsiste. Miękka tanina, wyrazista kwasowość, przyjemnie długi finisz. Pyszne wino o niepowtarzalnym uroku, pełne energii i charakteru, zdolne rozwijać się przez lata. Warto otworzyć je co najmniej 2 godziny wcześniej i nie planować nic na później.
Nazwa: Vigneti Massa Monleale 2013 Colli Tortonesi DOC
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Rodzaj: wytrawne, czerwone
Szczep: 100% Barbera
Abv: 14,5%