• 1 duży (ok. 500 g) filet z dorsza atlantyckiego bez skóry
  • ok. 10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)
  • 1 średni por
  • 1 fenkuł
  • 12-15 pomidorków koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
  • wytrawne białe wino
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Rybka lubi pływać (w winie).

Zapiekanie, czy raczej duszenie ryby w piekarniku w takiej formie, może wydawać się nieco skomplikowane, jednak wcale takie nie jest, a do tego ma same zalety. Ryba szczelnie owinięta w dojrzewającą szynkę pozostanie wilgotna i przejmie część jej głębokiego, esencjonalnego smaku.

Dzięki duszeniu pojedynczej porcji ryby i warzyw wraz z winem w szczelnie zamkniętym pakunku z folii albo papieru do gotowania, wszystkie składniki potrawy nabiorą dodatkowego winnego aromatu. Pakunek skutecznie zapobiegnie ewentualnemu wysuszeniu ryby, nawet jeśli przetrzymasz go w piekarniku zbyt długo, oraz przyspieszy czas „gotowania” warzyw.

Gotową potrawę możesz rozpakować i podać na talerzu albo zaserwować ją bezpośrednio w pakunku, tak by każdy rozpakował własną porcję samodzielnie. Niespodzianka (jak najbardziej pozytywna!) gwarantowana.

Dorsz w prosciutto L_02

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Posiekaj drobno fenkuł. Usuń brzydkie zielone liście pora, przekrój go wzdłuż, dokładnie umyj i posiekaj. W misce wymieszaj fenkuł z porem.

3. Podziel filet dorsza na dwie części (wcześniej – jeśli uznasz, że jest taka potrzeba – usuń skórę). Posyp mięso pieprzem, oraz – jeśli chcesz – solą. Moim zdaniem, szynka jest odpowiednio słona, więc dodatkowa sól nie jest niezbędna.

4. Na desce rozłóż 5 plastrów prosciutto, tak żeby na siebie zachodziły, na szerokość kawałka ryby.

5. Połóż rybę na szynce i zawiń szczelnie. To samo powtórz z drugim kawałkiem ryby.

6. Weź duży kawałek folii lub specjalnego papieru do gotowania (np. Saga), złóż w połowie, tak by utworzyły się dwie warstwy, i rozłóż płasko na stole.

7. Na środku folii lub papieru rozłóż warstwę fenkułu z porem i dodaj kilka połówek pomidorków koktajlowych. Na wierzchu połóż rybę zawiniętą w szynkę, dodaj jeszcze trochę pomidorków oraz pozostałych warzyw.

8. Zawiń dokładnie folię z trzech stron, tworząc pakunek. Przez otwarty czwarty bok wlej do środka trochę wina i zawiń pakunek tak, jak pozostałe krawędzie. W ten sposób ryba będzie dusić się w winie w szczelnie zamkniętej paczuszce. Jeśli zamiast folii używasz papieru, paczuszkę możesz dodatkowo obwiązać sznurkiem, tak jak na tym OBRAZKU.

9. Powtórz te same czynności z drugim kawałkiem ryby.

10. Ułóż pakunki na blasze i wstaw do piekarnika na 25 minut.

Smacznego!

Dorsz w prosciutto L_03

Dorsz w prosciutto L_01