- 1 duży (ok. 500 g) filet z dorsza atlantyckiego bez skóry
- ok. 10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)
- 1 średni por
- 1 fenkuł
- 12-15 pomidorków koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
- wytrawne białe wino
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Rybka lubi pływać (w winie).
Zapiekanie, czy raczej duszenie ryby w piekarniku w takiej formie, może wydawać się nieco skomplikowane, jednak wcale takie nie jest, a do tego ma same zalety. Ryba szczelnie owinięta w dojrzewającą szynkę pozostanie wilgotna i przejmie część jej głębokiego, esencjonalnego smaku.
Dzięki duszeniu pojedynczej porcji ryby i warzyw wraz z winem w szczelnie zamkniętym pakunku z folii albo papieru do gotowania, wszystkie składniki potrawy nabiorą dodatkowego winnego aromatu. Pakunek skutecznie zapobiegnie ewentualnemu wysuszeniu ryby, nawet jeśli przetrzymasz go w piekarniku zbyt długo, oraz przyspieszy czas „gotowania” warzyw.
Gotową potrawę możesz rozpakować i podać na talerzu albo zaserwować ją bezpośrednio w pakunku, tak by każdy rozpakował własną porcję samodzielnie. Niespodzianka (jak najbardziej pozytywna!) gwarantowana.
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Posiekaj drobno fenkuł. Usuń brzydkie zielone liście pora, przekrój go wzdłuż, dokładnie umyj i posiekaj. W misce wymieszaj fenkuł z porem.
3. Podziel filet dorsza na dwie części (wcześniej – jeśli uznasz, że jest taka potrzeba – usuń skórę). Posyp mięso pieprzem, oraz – jeśli chcesz – solą. Moim zdaniem, szynka jest odpowiednio słona, więc dodatkowa sól nie jest niezbędna.
4. Na desce rozłóż 5 plastrów prosciutto, tak żeby na siebie zachodziły, na szerokość kawałka ryby.
5. Połóż rybę na szynce i zawiń szczelnie. To samo powtórz z drugim kawałkiem ryby.
6. Weź duży kawałek folii lub specjalnego papieru do gotowania (np. Saga), złóż w połowie, tak by utworzyły się dwie warstwy, i rozłóż płasko na stole.
7. Na środku folii lub papieru rozłóż warstwę fenkułu z porem i dodaj kilka połówek pomidorków koktajlowych. Na wierzchu połóż rybę zawiniętą w szynkę, dodaj jeszcze trochę pomidorków oraz pozostałych warzyw.
8. Zawiń dokładnie folię z trzech stron, tworząc pakunek. Przez otwarty czwarty bok wlej do środka trochę wina i zawiń pakunek tak, jak pozostałe krawędzie. W ten sposób ryba będzie dusić się w winie w szczelnie zamkniętej paczuszce. Jeśli zamiast folii używasz papieru, paczuszkę możesz dodatkowo obwiązać sznurkiem, tak jak na tym OBRAZKU.
9. Powtórz te same czynności z drugim kawałkiem ryby.
10. Ułóż pakunki na blasze i wstaw do piekarnika na 25 minut.
Smacznego!
Wspaniale zrobiony dorsz (uwielbiam), aż się chce rozpakować i popróbować tego co kryje się w środku :)
:-)
Wygląda przepysznie, aż boję się pomyśleć, że mogłoby smakować jeszcze lepiej :)
Polecam wypróbować we własnym zakresie :-)
Pycha, robiłem :)