- kilka kromek dobrej ciabatty
-
kilka plasterków prosciutto
-
oliwa extra vergine (Gran Fruttato Monini)
-
1 persymona
-
1/2 pomarańczy
-
kilka krewetek (po 2-3 na grzankę)
-
miód
-
pieprz
-
nieco liści botwinki
Bruschetta w wersji DE LUXE – z pomarańczowym musem z persymony i krewetkami w miodzie.
To małe, eleganckie danko o nieco restauracyjnym charakterze. Połączenie słonego smaku szynki parmeńskiej, nuty pomarańczy, słodkiej persymony oraz delikatnych krewetek sprawdza się doskonale. Warto spróbować!
PRZEPIS:
1. W blenderze zmiksuj persymonę z dodatkiem niewielkiej ilości soku z pomarańczy oraz oliwy. Jeśli mus okaże się zbyt płynny, przecedź go przez sito o drobnych oczkach. Nie wylewaj soku.

2. Kromki ciabatty skrop oliwą i podpiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej.


3. Na każdej kromce ułóż plaster prosciutto, dodaj trochę botwinki, a na wierzch wyłóż nieco musu z persymony.


4. Podsmaż przez chwilę krewetki, a następnie dodaj na patelnię trochę soku z pomarańczy (lub soku, który pozostał po odcedzeniu musu), 2 łyżki dobrej jakości płynnego miodu oraz pieprz. Podgrzewaj przez chwilę (jeśli używasz mrożonych różowych krewetek, pamiętaj, że takie krewetki nie mogą spędzić na patelni zbyt wiele czasu).

5. Wyłóż krewetki na grzanki, polej całość odrobiną miodowo-pomarańczowego sosu z patelni, skrop bruschetty oliwą i na koniec oprósz je świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!

ohhhh… znów leci ślinka na widok tych pyszności..
Bardzo restauracyjne danko, świetna przekąska
Wyglądają fantastycznie
Śliczna kompozycja