• kilka kromek dobrej ciabatty
  • kilka plasterków prosciutto
  • oliwa extra vergine (Gran Fruttato Monini)
  • 1 persymona
  • 1/2 pomarańczy
  • kilka krewetek (po 2-3 na grzankę)
  • miód
  • pieprz
  • nieco liści botwinki

Bruschetta w wersji DE LUXE – z pomarańczowym musem z persymony i krewetkami w miodzie.

To małe, eleganckie danko o nieco restauracyjnym charakterze. Połączenie słonego smaku szynki parmeńskiej, nuty pomarańczy, słodkiej persymony oraz delikatnych krewetek sprawdza się doskonale. Warto spróbować!

PRZEPIS:

1. W blenderze zmiksuj persymonę z dodatkiem niewielkiej ilości soku z pomarańczy oraz oliwy. Jeśli mus okaże się zbyt płynny, przecedź go przez sito o drobnych oczkach. Nie wylewaj soku.

Bruschetta z persymona L_01

2. Kromki ciabatty skrop oliwą i podpiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

Bruschetta z persymona L_02

Bruschetta z persymona L_03

3. Na każdej kromce ułóż plaster prosciutto, dodaj trochę botwinki, a na wierzch wyłóż nieco musu z persymony.

Bruschetta z persymona L_04

Bruschetta z persymona L_08

4. Podsmaż przez chwilę krewetki, a następnie dodaj na patelnię trochę soku z pomarańczy (lub soku, który pozostał po odcedzeniu musu), 2 łyżki dobrej jakości płynnego miodu oraz pieprz. Podgrzewaj przez chwilę (jeśli używasz mrożonych różowych krewetek, pamiętaj, że takie krewetki nie mogą spędzić na patelni zbyt wiele czasu).

Bruschetta z persymona L_09

5. Wyłóż krewetki na grzanki, polej całość odrobiną miodowo-pomarańczowego sosu z patelni, skrop bruschetty oliwą i na koniec oprósz je świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Bruschetta z persymona L_12