Duszone pory z dynią.
Duszone pory z dynią to super łatwy i szybki pomysł na warzywa w mleku ryżowym. Trzy podstawowe składniki, zioła, przyprawy, chwila pracy i pyszna roślinna miska pełna smaku gotowa. Niezawodne duszone pory szczególnie dobrze pasują do takich potraw jak ta, a przy okazji doskonale komponują się z dynią (sprawdź też przepis na dynię pieczoną z porem).
Do warzyw dodaję mleko ryżowe, ponieważ sprawdza się równie dobrze, a jest znacznie lżejsze i nieporównanie mniej tłuste aniżeli mleko kokosowe, po które zresztą sięgam coraz rzadziej (bywa, że zbyt mocno dociąża danie).
Uwagi:
- W razie potrzeby dynię możesz zastąpić batatem
- Zrobisz jak chcesz, ale pamiętaj, że mrożony groszek jest OK (apetycznie zielony i pyszny), a puszkowany wręcz przeciwnie
- W braku szafranu dodaj samą kurkumę
- Natkę pietruszki zawsze możesz zastąpić kolendrą
- Duszone pory z dynią przypominają curry, ale nim nie są – nie przygotowuję tu pasty curry i używam najprostszych przypraw. Przepisy na curry znajdziesz tutaj
Pory możesz oczywiście posiekać ręcznie, ale jeżeli masz Magimix, nie ma powodu się katować! W robocie kuchennym czynność ta zajmie nie więcej niż 10 sekund.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE (w tym na świetne noże Wartmann) i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Duszone pory z dynią – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 2 duże pory
- mała dynia Butternut (albo pół dużej sztuki) o wadze ok. 800-900 g
- papryczka chilli
- 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 litra mleka ryżowego
- kopiasta łyżeczka mielonej kurkumy
- płaska łyżeczka łagodnej mielonej papryki
- szczypta szafranu
- duża szczypta suszonego estragonu
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- duża szczypta suszonego cząbru
- pół łyżeczki nasion czarnej lub białej gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
Duszone pory z dynią – PRZEPIS:
- Odetnij większość zielonych liści porów, po czym przekrój pory wzdłuż na połówki. Dokładnie opłucz. Posiekaj pory w robocie kuchennym Magimix (używam tarczy tnącej S2). Zajmie to dosłownie 10 sekund!
- W dużym i głębokim rondlu podgrzej trochę oliwy, wrzuć posiekane pory, posiekaną papryczkę chilli i sporą szczyptę soli. Przemieszaj, przykryj rondel i duś przez kilka minut.
- W tym czasie obierz Butternut ze skórki i pokrój w niezbyt duże kawałki.
- Gdy pory zaczną mięknąć, dodaj dynię i wlej mleko. Mleka powinno być tyle, by jego poziom zrównał się z powierzchnią warzyw (nie musisz zużywać całego litra). Zagotuj.
- Dodaj wszystkie przyprawy i suszone zioła. Wymieszaj, przykryj naczynie i gotuj przez ok. 10 minut do momentu, aż dynia zmięknie.
- Dodaj zielony groszek. Jeśli potrzeba, dolej nieco mleka ryżowego, po czym gotuj jeszcze przez ok. 3-4 minuty.
- Zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Porcje warzyw skrop oliwą. Podawaj gorące, sauté (jak my) albo z ryżem, komosą ryżową, kaszą gryczaną, etc.