- 150 g makaronu farfalle
- 1 małe opakowanie serka wiejskiego
- ok. 400 g czereśni
- 2-3 owoce kardamonu (Hambleden)
Makaron świetnie komponuje się z owocami. Czereśnie zdecydowanie rzadziej bywają wykorzystywane do potraw na ciepło, ustępując na tym polu wiśniom, ale warto dać im szansę. Tym bardziej, że są słodsze, w związku z czym nie ma potrzeby dodawania cukru.
1. Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu (możecie gotować go minutę krócej, ponieważ spędzi trochę czasu w rondlu).
2. W tym czasie wydrylujcie czereśnie i ok. 1/3 z nich zmiksujcie w blenderze na sos.
3. Wyłuskajcie nasiona z owoców kardamonu i rozgniećcie je w moździerzu.
4. W rondlu przez chwile podgrzewajcie sos wraz z kardamonem i dodajcie ugotowane farfalle.
5. Podgrzewajcie całość przez chwile mieszając, aż makaron wchłonie część sosu i dodajcie czereśnie.
6. Duście przez chwile aż czereśnie się podgrzeją, ale uważajcie żeby za bardzo nie zmiękły.
7. Wyłóżcie danie na talerze i udekorujcie porcją serka wiejskiego.
Smacznego!
Zainspirowałam się i zrobiłam makaron z wiśniami, smaki dzieciństwa:)
Użyłam wiśni z kompotu, mniam mniam, dziękuję za przepis