- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 5 kwiatów cukinii
- sól
- pieprz
- kilka gałązek majeranku
- czarna lub różowa sól do dekoracji (opcjonalnie)
Farinata z kwiatami cukinii.
Farinata (inaczej socca) z kwiatami cukinii, czyli jeszcze jedna, bardzo sezonowa wersja włoskiego placka z ciecierzycy.
Odkąd na bezglucie zrezygnowałem z pizzy (trochę z lenistwa, ponieważ nie chce mi się kombinować, by uzyskać takie ciasto do pizzy, jakie najbardziej lubię – cienkie!) farinata, która również jest klasykiem kuchni włoskiej, doskonale zastępuje mi to danie.
Farinata jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego smakuje wybornie i świetnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami, również z tymi uchodzącymi za typowe dla pizzy.
Dodatkowo, farinata ma tę przewagę, że doskonale może zastępować pieczywo. Pisałem o tym wszystkim przy poprzednich przepisach na farinatę, zatem teraz do rzeczy…
Tym razem – jako dodatku – użyłem zawsze znakomitych kwiatów cukinii, które swego czasu wykorzystałem zresztą również w klasycznej pizzy z włoskiej mąki 00 – LEKKA PIZZA Z KWIATAMI CUKINII.
Farinatę upiekłem w mniejszej niż zazwyczaj patelni (o średnicy 20 cm), co dało efekt pizzy na grubszym cieście :-) Pycha, polecam!
PRZEPIS:
- Wlej do miski wodę, dodaj połowę oliwy (2 łyżki) i sól. Wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj rózgą, by uniknąć ewentualnych grudek. Uzyskasz ciasto zbliżone konsystencją do naleśnikowego. Dopraw pieprzem.
- Przykryj miskę i odstaw na 1-2 godziny.
- Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą oliwę (2 łyżki) oraz majeranek i wymieszaj.
- Do piekarnika włóż patelnię (dostosowaną do używania w piecu) i rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Opłucz kwiaty cukinii i usuń z ich kielichów pręciki. Odetnij małe cukinki.
- Wyjmij patelnię z piekarnika, natłuść ją odrobiną oleju i wlej ciasto. Na powierzchni porozkładaj kwiaty cukinii oraz odcięte od nich małe cukinki.
- Wstaw patelnię do piekarnika na ok. 15-20 minut.
- Gotową farinatę możesz oprószyć dla dekoracji solą, np. czarną z Hawajów albo różową himalajską.
Smacznego!
Super opcja dla bezglutenowca!
Tak jest:-)
Piękna