• 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 5 kwiatów cukinii
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek majeranku
  • czarna lub różowa sól do dekoracji (opcjonalnie)

Farinata z kwiatami cukinii.

Farinata (inaczej socca) z kwiatami cukinii, czyli jeszcze jedna, bardzo sezonowa wersja włoskiego placka z ciecierzycy.

Odkąd na bezglucie zrezygnowałem z pizzy (trochę z lenistwa, ponieważ nie chce mi się kombinować, by uzyskać takie ciasto do pizzy, jakie najbardziej lubię – cienkie!) farinata, która również jest klasykiem kuchni włoskiej, doskonale zastępuje mi to danie.

Farinata jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego smakuje wybornie i świetnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami, również z tymi uchodzącymi za typowe dla pizzy.

Dodatkowo, farinata ma tę przewagę, że doskonale może zastępować pieczywo. Pisałem o tym wszystkim przy poprzednich przepisach na farinatę, zatem teraz do rzeczy…

Tym razem – jako dodatku – użyłem zawsze znakomitych kwiatów cukinii, które swego czasu wykorzystałem zresztą również w klasycznej pizzy z włoskiej mąki 00 – LEKKA PIZZA Z KWIATAMI CUKINII.

Farinatę upiekłem w mniejszej niż zazwyczaj patelni (o średnicy 20 cm), co dało efekt pizzy na grubszym cieście 🙂 Pycha, polecam!

Farinata L_05

Farinata L_02

PRZEPIS:

  1. Wlej do miski wodę, dodaj połowę oliwy (2 łyżki) i sól. Wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj rózgą, by uniknąć ewentualnych grudek. Uzyskasz ciasto zbliżone konsystencją do naleśnikowego. Dopraw pieprzem.
  3. Przykryj miskę i odstaw na 1-2 godziny.
  4. Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą oliwę (2 łyżki) oraz majeranek i wymieszaj.
  5. Do piekarnika włóż patelnię (dostosowaną do używania w piecu) i rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  6. Opłucz kwiaty cukinii i usuń z ich kielichów pręciki. Odetnij małe cukinki.
  7. Wyjmij patelnię z piekarnika, natłuść ją odrobiną oleju i wlej ciasto. Na powierzchni porozkładaj kwiaty cukinii oraz odcięte od nich małe cukinki.
  8. Wstaw patelnię do piekarnika na ok. 15-20 minut.
  9. Gotową farinatę możesz oprószyć dla dekoracji solą, np. czarną z Hawajów albo różową himalajską.

Smacznego!

Farinata L_07

Farinata L_04