• 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
  • ok. 300 g wiśni
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 0,5 l mleka 2% tłuszczu (lub więcej w razie potrzeby)
  • 2 łyżki surowego kakao
  • pieprz
  • olej lub masło do smażenia

Risotto z wiśniami i surowym kakao.

W przypadku tego przepisu, podobnie jak przy waniliowym risotto z morelami, typowy Włoch zapewne lekko by się zapienił słysząc, że używam tu pojęcia risotto, ale nic to! Bez eksperymentu nie ma postępu 😉

Tradycjonalista kulinarny – jeśli musi – może nazwać to danie puddingiem. Przyrządza się je prawie tak samo, jak risotto.

Nie przygotowuję tu typowej bazy risotto na bazie cebuli i czosnku, bulion natomiast zastępuję mlekiem (tu: bez laktozy – podobnie, jak w przepisie na mleczne risotto z prosciutto).

Z pozoru dość egzotyczne połączenie czerwonego wina i mleka sprawdza się doskonale (sprawdź też przepis na Winną galaretkę z ricotty).

Uwielbiam wiśnie, musiałem więc zaproponować Wam również taką wersję risotto; a gdy myślę o wiśniach, z miejsca pojawia się skojarzenie pod tytułem dobra gorzka czekolada. W tym daniu, które wcale nie jest jednoznacznie deserowe, zamiast czekolady wystarczy dobrej jakości gorzkie kakao, najlepiej surowe.

Moim zdaniem, wiśnie w pełni sezonu są wystarczająco słodkie i równoważą wytrawny, kakaowy smak dania. Jeśli jednak potrzebujesz wyraźnie słodszej nuty, dodaj łyżkę lub dwie miodu. Możesz to zrobić w dowolnym momencie duszenia wiśni.

Risotto kakao wisnie L_05

PRZEPIS:

  1. Umyj i wydryluj wiśnie.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, wrzuć ryż i, mieszając, smaż kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
  3. W tym czasie podgrzej – i najlepiej nie zagotuj – mleko.
  4. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
  5. Wlej trochę mleka i dodaj kakao.
  6. Duś ryż ok. 17 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając mleka za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
  7. Dodaj wiśnie i duś całość – mieszając – jeszcze przez ok. 3 minuty.
  8. Jeśli podczas gotowania wiśnie puściły za dużo soku, możesz dodać trochę kakao, które zagęści risotto, bez wpływu na jego kremowość. Risotto zgęstnieje również wtedy, gdy gotowe odstawisz na 2-3 minuty.
  9. Dopraw risotto pieprzem, wymieszaj i odstaw na chwilę (patrz punkt 8).

Smacznego!

Risotto kakao wisnie L_01

Risotto kakao wisnie L_03