- 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
- ok. 300 g wiśni
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 0,5 l mleka 2% tłuszczu (lub więcej w razie potrzeby)
- 2 łyżki surowego kakao
- pieprz
- olej lub masło do smażenia
Risotto z wiśniami i surowym kakao.
W przypadku tego przepisu, podobnie jak przy waniliowym risotto z morelami, typowy Włoch zapewne lekko by się zapienił słysząc, że używam tu pojęcia risotto, ale nic to! Bez eksperymentu nie ma postępu ;-)
Tradycjonalista kulinarny – jeśli musi – może nazwać to danie puddingiem. Przyrządza się je prawie tak samo, jak risotto.
Nie przygotowuję tu typowej bazy risotto na bazie cebuli i czosnku, bulion natomiast zastępuję mlekiem (tu: bez laktozy – podobnie, jak w przepisie na mleczne risotto z prosciutto).
Z pozoru dość egzotyczne połączenie czerwonego wina i mleka sprawdza się doskonale (sprawdź też przepis na Winną galaretkę z ricotty).
Uwielbiam wiśnie, musiałem więc zaproponować Wam również taką wersję risotto; a gdy myślę o wiśniach, z miejsca pojawia się skojarzenie pod tytułem dobra gorzka czekolada. W tym daniu, które wcale nie jest jednoznacznie deserowe, zamiast czekolady wystarczy dobrej jakości gorzkie kakao, najlepiej surowe.
Moim zdaniem, wiśnie w pełni sezonu są wystarczająco słodkie i równoważą wytrawny, kakaowy smak dania. Jeśli jednak potrzebujesz wyraźnie słodszej nuty, dodaj łyżkę lub dwie miodu. Możesz to zrobić w dowolnym momencie duszenia wiśni.
PRZEPIS:
- Umyj i wydryluj wiśnie.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, wrzuć ryż i, mieszając, smaż kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
- W tym czasie podgrzej – i najlepiej nie zagotuj – mleko.
- Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
- Wlej trochę mleka i dodaj kakao.
- Duś ryż ok. 17 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając mleka za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
- Dodaj wiśnie i duś całość – mieszając – jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Jeśli podczas gotowania wiśnie puściły za dużo soku, możesz dodać trochę kakao, które zagęści risotto, bez wpływu na jego kremowość. Risotto zgęstnieje również wtedy, gdy gotowe odstawisz na 2-3 minuty.
- Dopraw risotto pieprzem, wymieszaj i odstaw na chwilę (patrz punkt 8).
Smacznego!
Intrygujące danie :) Deser, a może słodki obiad…? :)
Dowolnie, wedle życzenia:-)
Bardzo oryginalne risotto! Takiego jeszcze nie jadłam
Zrobiłam z mrożonymi. Wymiatacz:) Wszystkim smakowało i żądają powtórki! :D
Ale może być normalne mleko z laktozą?
Tak, do risotto możesz użyć każdego typu mleka, polecam również ten przepis: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/risotto-z-mlekiem-i-prosciutto/
WOW, muszę to zrobić :O Kakao musi być surowe? Nie wiem, czy uda mi się kupić…
Nie musi. Surowe jest łagodniejsze od zwykłego, ale prażone gorzkie też da radę.