- 6 świeżych fig
- 4 marakuje
- mała garść nerkowców
- 4-6 orzechów brazylijskich
- 1-2 łyżeczki miodu (tu: z kwiatów awokado)
- oliwa extra vergine do natłuszczenia formy
- 1/3 ziarenka tonki
Figi zapiekane z miodowym sosem z marakui i orzechami.
To bardzo prosty pomysł na szybki owocowy deser albo słodką przekąskę na ciepło.
Co tu mamy? Soczyste świeże figi, słodki sos z marakui z dodatkiem ostrego, wyrazistego miodu z kwiatów awokado (ZOBACZ), który pod wpływem pieczenia pięknie się karmelizuje oraz chrupiącą orzechową posypkę. Wystarczy chwila w piekarniku i gotowe.
Miód z kwiatów awokado to jedno z moich zakupowych odkryć ostatnich miesięcy. Jest ostry, wręcz pikantny w smaku, znacznie bardziej wyrazisty niż swojski polski miód gryczany. Takie miody, w których ostre nuty nieco przełamują słodycz, lubię najbardziej.
Tonka (ZOBACZ) jest opcjonalnym dodatkiem, w razie potrzeby możesz ją pominąć albo zastąpić np. wanilią. Pycha, polecam!
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Przygotuj sos: miąższ z marakui przetrzyj przez sito, po czym dodaj miód, wymieszaj i odstaw.
- Naczynie do zapiekania lekko natłuść oliwą.
- Figi opłucz, przekrój na połówki i ułóż w naczyniu do zapiekania przecięciem ku górze.
- Polej owoce sosem i posyp posiekanymi orzechami wymieszanymi ze świeżo startą tonką (lub wanilią).
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 12-15 minut.
WOW, rewelacyjny pomysł
Mistrzowskie połączenie, egzotyka którą uwielbiam :)
majstersztyk